Datele centralizate în urma implicării autorităților în cazul azilelor groazei arată că, dintr-un număr total de 216 persoane relocate din centrele sociale pentru persoanele cu dizabilități din diferite județe ale țării, 76 de persoane au necesitat internare, în timp ce restul au primit evaluare și urmărire medicală în ambulatoriile de specialitate ale spitalelor județene.
Aceste date sunt rezultatul evaluărilor și verificărilor medicale efectuate în ultima săptămână pentru a se asigura că persoanele relocate sunt într-o stare bună de sănătate și beneficiază de asistență medicală continuă.
„Ministerul Sănătății se implică activ pentru a se asigura că toți rezidenții din centrele sociale, care sunt în relație cu autoritățile locale sau cu alte agenții din subordinea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, primesc îngrijirea și asistența medicală necesară”, mai informează comunicatul ministerului.
Între timp, noi detalii din cazul azilului groazei vin de la DNA. Doi inspectori sociali de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Ilfov au intrat în vizorul procurorilor anticorupție pentru abuz în serviciu.
Conform referatului DNA, acest raport conţinea o serie de minciuni legate de condiţiile de cazare şi îngrijire a bătrânilor.
Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, Centrul din Afumaţi a primit o licenţă provizorie de funcţionare de un an, în iulie 2022. AJPIS Ilfov urma să efectueze o vizită de evaluare la azilul lui Godei, pentru a verifica dacă sunt respectate standardele minime de funcţionare. În luna mai 2023, au venit doi inspectori sociali de la AJPIS Ilfov, Andrei-Cornel Năstase şi Florina Rontescu, care au acordat punctaj maxim îndeplinirii fiecărui standard, în ciuda condiţiilor îngrozitoare în care se aflau bătrânii.
"La prezenta vizită de evaluare în teren, inspectorii sociali au constatat că spaţiile de cazare şi comune ale centrului rezidenţial, inclusiv cele destinate păstrării alimentelor şi servicii mesei, corespund cerinţelor de siguranţă şi confort. Aceste spaţii sunt curate şi igienizate corespunzător, destinaţia încăperilor este respectată, iar amenajarea interioară şi exterioară facilitează accesul uşor al beneficiarilor/angajaţilor către toate spaţiile centrului rezidenţial", se arăta în raportul DNA, citat de Agerpres.
Procurorii notează că raportul respectiv avea concluzii diametral opuse unui alt control efectuat de ANPC pe 6 iulie, după izbucnirea scandalului în presă.
Citește și: Noi stenograme în dosarul azilelor groazei. Patronii știau din timp când urmează să vină controlul