12 județe din țară, printre care și Capitala, au vulnerabilitate ridicată legată de epidemia de COVID-19, care este pe un trend ascendent în 15 județe.
Unde A CRESCUT epidemia de COVID-19
In săptămâna 14 - 20 septembrie, 32,8% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Iași, Cluj, Timiș si Suceava. A fost înregistrat un trend ascendent in 15 județe.
În 11 judeţe şi municipiul Bucureşti se înregistrează o rată de incidenţă cumulată de peste 100 de cazuri la suta de mii de locuitori. Cele mai mari rate de incidență cumulată (numărul de cazuri la 100.000 de locuitori în 14 zile) s-au înregistrat în: Vâlcea (154), București (153), Brașov (120), Vaslui (116), Neamț (110).
Incidența aparentă (ultimele 14 zile) cazuri la 1.000 de locuitori (INSP)
Cele mai vulnerabile județe în fața noului coronavirus sunt, în acest moment, Alba, Bacău, Bihor, Cluj, Covasna, Prahova, Neamț, Suceava și Vâlcea, mai mult cu două față de acum două săptămâni, potrivit analizei INSP. Vulnerabilitatea este un indicator calculat în baza ratei de incidență, numărului de focare, ratei de transmitere, gradului de ocupare din secțiile destinate pacienților cu coronavirus și secțiile ATI.
Zonele în care AU MURIT cei mai mulți oameni din cauza COVID-19
De asemenea, 32% din totalul deceselor din cauza COVID-19 au fost înregistrate in București, Maramureș, Bihor, Hunedoara si Prahova. Peste 80 la sută din toate decesele înregistrate, și anume 80,7%, au fost la persoane cu vârste peste 60 ani. Jumătate din decese - 59,8% - au fost la bărbați.
Aproape toți românii care au murit din cauza infectării cu noul coronavirus aveau comorbidități, potrivit analizei INSP a evoluției epidemiei COVID-19 din ultima săptămână: 95% dintre persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată.
Care sunt județele în care epidemia de COVID-19 A SCĂZUT ușor
Doar în șapte județe epidemia a avut un trend descendent în ultima săptămână: Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Harghita, Mureș.
Analiza INSP s-a bazat pe bilanțurile raportate până pe 21 septembrie, ora 13.00, adică 113.589 de cazuri confirmate cu noul coronavirus, dintre care 4.458 de decese.
Numărul de focare înregistrate în ultima săptămână. Principalele sectoare în care au fost raportate îmbolnăviri (14-20 septembrie 2020)
Dintre cele 208 de focare înregistrate săptămâna trecută, 44 au fost în unităţi medico-sanitare, 38 - în centre rezidenţiale pentru copii sau vârstnici, 38 - familiale, 33 - în unităţi de producţie, 18 - la operatori economici, 15 - în instituţii publice, 13 - învăţământ, 3 - teatru/operă, 2 - club sportiv, 2 - Horeca, 2 - comunitar.
Câte cadre medicale s-au infectat cu noul coronavirus
Dintre toate cazurile de infectare raportate săptămâna trecută, unul din 23 a fost înregistrat la personal medical, potrivit analizei INSP.
***
De asemenea, potrivit analizei săptămânale a INSP, gradul de ocupare al paturilor COVID din secțiile de Terapie intensivă a scăzut foarte ușor, per ansamblu, de la începutul lunii septembrie.
Numărul testelor efectuate la cerere este în scădere, concomitent cu o tendință de creștere a ratei de pozitivare a testelor prelucrate, potrivit raportului săptămânal al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).
Analiza integrală a epidemiei de COVID-19 în ultima săptămână (14-20 septembrie 2020) poate fi consultată AICI