Președintele Colegiului Medicilor a atras atenția că situația din țara noastră este dramatică și creează frustrare în rândul cadrelor medicale, pentru că putea fi evitată atât timp cât avem la dispoziție vaccinul anti-Covid.
”În România, situația este dramatică. Constatăm un număr mare de infectări, un număr foarte mare de pacienți în Terapie Intensivă, am ajuns la aproape 1.700, depășim limita posibilului. Avem un număr foarte mare de decese legate de infecția COVID-19. Întâlnim forme severe de boală, vedem decese la persoane tinere, persoane sub 40 de ani. De asemenea, întâlnim forme de boală severe la copii. Toate acestea ne dezamăgesc, creează o frustrare în cadrul corpului medical pentru că trebuia să evităm această situație, trebuia să nu ajungem aici atât timp cât am avut la dispoziție și avem la dispoziție metoda dovedită științific că poate opri pandemia, adică vaccinarea”, a spus Coriu miercuri seară la un post TV.
Acesta a transmis populației că nevaccinarea înseamnă în primul rând un număr foarte mare de decese.
”Oamenii acum constată că avem o rată mare de decese și trebuie să menționăm, și trebuie să subliniem că această rată mare de decese, peste 92% din decese sunt la pacienții nevaccinați. Este un lucru foarte, foarte important de reținut. Nevaccinarea înseamnă risc de deces. Sigur, un vaccinat poate să facă o formă de Covid, o formă ușoară de infecție, dar scade dramatic riscul de deces”, a adăugat președintele Colegiului Medicilor.
Coriu a admis că gradul redus de vaccinare poate fi cauzat și de încrederea scăzută a cetățenilor în medici și în autorități. Cu toate astea, medicul a subliniat că nu poate înțelege refuzul oamenilor de a se vaccina, în contextul în care este cunoscut că specia umană a mai supraviețuit altor pandemii, dar cu un cost enorm - foarte multe vieți pierdute, lucru care putea fi evitat.
”Înainte de toate, cu certitudine este un eșec, un eșec al nostru, al corpului medical, este un eșec al autorităților. (...) Îmi e foarte greu să înțeleg psihologia celor care nu se vaccinează, care refuză vaccinul. Probabil, un studiu sociologic ar fi foarte relevant în această situație.
Trebuie să ne uităm în istorie. Au fost foarte multe pandemii, holeră, variolă, ciumă, și specia umană a supraviețuit, dar cu ce costuri? Cu ce preț? Pierderi foarte multe de vieți omenești, pierderi care puteau și trebuiau să fie evitate. Aici este marea noastră problemă, dacă n-am fi avut la îndemână vaccinul, poate atunci eram acuzați că nu s-a produs vaccinul, dar în momentul în care noi avem acest vaccin, avem tratamentul, avem posibilitatea să oprim pandemia și nu o facem, atunci este o mare problemă”, a conchis președintele Colegiului Medicilor.