Potrivit editorialului semnat de Tăpălagă pe Hotnews, oamenii vizați de anchetele DNA au înțeles că pentru a face liniște în țară trebuie să ”facă mult zgomot” în fața țărilor importante din UE.
”Degeaba schimbă legi și omoară instituții dacă în favoarea lor intervin cei de la Bruxelles sau de la Washington și, sub presiune externă, le repun în funcție.
În consecință, au exportat atacurile la DNA sperând că într-o bună zi vor putea aplică justiției lovitură de grație fără să mai riște noi intervenții salvatoare din afară. Schimbarea de tactică s-a produs de ceva timp, dar acțiunile au devenit tot mai vizibile în ultimele săptămâni: audieri în Congres, consultanți americani plătiți să pună la îndoială acțiunile justiției, articole în presă occidentală, așa-zise rapoarte devastatoare despre mersul justiției (unele au apărut, altele sunt încă pe țeava), în fine, un intens lobby la vedere sau pe sub masă pentru a discredita la maxim luptă anticorupție din România”, a scris jurnalistul.
Gazetarul afirmă că cei care atacă DNA au în comun o singură problemă: dosarele, în curs de anchetă sau trimise deja în judecată; iar ”tehnica denigrării” de care se folosesc cei pe care îi acuză Tăpălagă ” se bazează pe manipulările vizibile și în țară: acuzații lipsite de fundament, distorsionarea faptelor, minciuni amestecate cu adevăruri, generalizări sau exagerarea unor probleme reale. Unul din vârfurile campaniei mediatice derulate în plan extern împotrivă DNA este Alexander Adamescu, fiului omului de afaceri decedat la începutul anului”.
Tăpălagă arată cazul lui Adamescu jr., care își caută dreptatea în fața instanțelor de jucată din Marea Britanie.
”Pentru a evita extrădarea în România, Adamescu a pus în mișcare un impresionant apărat de lobby vizibil în marile publicații occidentale, cazul sau fiind prezentat în Der Spiegel sau The Telegraph. Numele sau a apărut și într-un recent raport prezentat în față Comisiei pentru Securitate și Cooperare în Europa – US Comitetul Helsinki. Dar Adamescu nu luptă cu DNA și cu justiția din România de unul singur”, a adăugat omul de presă, care subliniază că alți oameni de afaceri cu ”bune conexiuni” peste Ocean au pus în mișcare o vastă operațiune de lobuy cu scopul de a convinge decidenții de la Washington să-și retragă sisținerea pentru DNA.
”Liderul PSD, Liviu Dragnea sau fostul președinte, Traian Băsescu, se număra printre mării beneficiari ai operațiunii, în caz că va avea succes, iar campania își atinge obiectivele. Exportând scandalurile, acuzațiile și atacurile împotrivă DNA, cartelul speră că oficialii de la Bruxelles sau Washington vor evita pe viitor să se amestece într-o afacere sulfuroasă, din care nu se mai înțelege exact cine sunt băieții buni și cine sunt cei răi”, a mai notat Dan Tăpălagă.
Dan Tăpălagă mai subliniază că dintre cei care apărau în trecut cauza justiției, mai mulți au schimbat taberele, iar alții, ”de bună credință”, ”care își consumă energia pentru a sublinia neajunsurile DNA”.
Totuși, gazetarul a mai notat că și procurorii DNA trebuie criticați pentru greșelile pe care le fac.