Cutremurul, cu magnitudinea de 5,3, a fost cel mai puternic din ultima săptămână, fiind de altfel și cel mai puternic seism înregistrat la Bardarbunga din 1996 și până în prezent, a declarat pentru agenția citată geofizicianul Gunnar Gudmundsson, de la Oficiul Islandez de Meteorologie.
Spațiul aerian în jurul vulcanului, situat sub cel mai mare ghețar din Islanda, Vatnajökull, a rămas închis. Codul roșu de alertă — emis sâmbătă — înseamnă că erupția este iminentă sau în curs de desfășurare și că este posibilă trimiterea în atmosferă a unor "cantități importante de cenușă".
Sute de cutremure s-au înregistrat în zonă în ultima săptămână. Gudmundsson a declarat că cercetătorii care monitorizează zona nu sunt siguri dacă va avea loc o erupție sau dacă magma va ieși la suprafață, în cazul unei erupții. Un zbor de supraveghere efectuat sâmbătă deasupra ghețarului nu a relevat niciun semn de activitate la suprafața ghețarului, a anunțat Oficiul Islandez de Meteorologie.
Aeroporturile au rămas deschise. Totuși, autoritățile au ordonat evacuarea zonelor aflate la nord de ghețarul Vatnajökull de teama că o erupție ar putea topi părți din ghețar, provocând inundații grave. În afară de inundații, cenușa produsă de o eventuală erupție a vulcanului Bardarbunga ar putea afecta traficul aerian pe mari arii din Europa, în funcție de direcția vântului și de condițiile atmosferice. În 2010, erupția unui vulcan situat sub ghețarul Eyjafjallajokull a afectat traficul aerian timp de câteva săptămâni la rând. Și turismul în Islanda, care are circa 30 de vulcani activi, a fost afectat.
Autoritățile pentru apărarea civilă și poliția urmează să evalueze duminică starea de urgență. Sâmbătă, circa 200 de turiști au fost evacuați din două zone aflate la nord de ghețar, iar locuitorii a trei comunități din regiune au fost sfătuiți să urmărească știrile și să-și țină telefoanele mobile deschise în permanență. Drumurile care duc către ghețar au fost închise, iar drumețiile în zonă sunt interzise.