Un nou test nuclear, tratat ca o sărbătoare în Coreea de Nord. Este al şaselea astfel de eveniment din ultimii 11 ani şi cel mai grav de până acum, spun experţii. Kim Jong Un susţine că a testat o bombă cu hidrogen, alături de care s-a fotografiat cu o zi înainte.
Redăm, live-text, cele mai importante informaţii despre testul nuclear efectuat duminică dimineaţă, de Coreea de Nord
UPDATE: Japonia și Coreea de Sud au confirmat că Phenianul a efectuat duminică al șaselea său test nuclear, relatează agențiile de presă Reuters, AFP și DPA.
Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a inspectat o bombă cu hidrogen care poate fi instalată pe noua rachetă balistică intercontinentală de care dispune Coreea de Nord, a afirmat duminică agenția oficială de presă KCNA, relatează AFP. Ulterior, două cutremure de suprafață au avut loc ulterior în peninsulă.
Cum arată zona testelor nucleare din Coreea de Nord: "Drumul testelor nucleare"
Potrivit KCNA, Kim Jong-Un a declarat că "toate componentele bombei H au fost 100% fabricate în țară". Dispozitivul este "o bombă termonucleară cu o putere foarte mare, fabricată prin eforturile și cu tehnologia noastră", a spus el, citat de KCNA.
Mai mulți analiști străini și-au exprimat în ultimele luni îndoiala în privința capacității Coreii de Nord de a fabrica o bombă H (bombă cu hidrogen sau termonucleară) și a o miniaturiza suficient pentru a fi instalată pe o rachetă, scrie agerpres.ro.
Cel de-al şaselea test nuclear al Coreii de Nord a degajat o energie de 100 de kilotone, potrivit unor cacule matematice ale experţilor, comparativ cu prima bombă lansată în octombrie 2006, care avea mai puţin de kilotonă, potrivit unui grafic realizat de CNN.
Cele şase bombe testate de Coreea de Nord. De la o kilotonă, la 100 de kilotone
Pe 30 august, Agenția de presă nord-coreeană a dat publicității câteva imagini de la lansarea rachetei care a trecut, marți dimineață, pe deasupra nordului Japoniei.
Racheta lansată de Coreea de Nord la primele ore ale dimineții de marți a trecut pe deasupra Japoniei și a aterizat în mare. Armata japoneză nu a încercat să intercepteze proiectilul. Sistemul de alertare a populației a cerut însă cetățenilor să fie precauți.
În cele din urmă, racheta s-a dezintegrat în trei bucăți și a căzut în mare în largul insulei Hokkaido.
Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a declarat că ultima lansare de rachetă a fost "prima etapă a unei operațiuni militare a Armatei Poporului din Coreea de Nord în Pacific și un preludiu semnificativ" al tirului cu rachete spre insula Guam, a relatat miercuri agenția de presă oficială nord-coreeană KCNA, citată de Yonhap.
Imagini fabuloase cu Kim Jong-un, la lansarea rachetei care a speriat lumea