Opţionalele pentru care părinţii scos bani grei din buzunar sunt făcute mai mult pe hârtie. Internetul e plin de plângerile părinţilor nemulţumiţi de cursurile opţionale de la grădiniţele unde şi-au înscris copiii.
"În realitate nu învaţă mai nimic, nu se oferă suport de curs, se pune o singură foiţă la avizier din când în când şi câte un părinte şi-o ia şi şi-o xeroxează".... spune un părinte.
"Nici eu nu sunt mulţumită de cum se face engleza la noi. Durează 30 de minunte. A mers câteva luni şi nu am văzut nici un progres, aşa că am zis stop!, se plânge o alta mama.
Potrivit legii, fiecare unitatea de învăţământ are posibilitatea să îşi aleagă opţionalele, însă aceastea trebuie să fie avizate de Inspectoratul Şcolar. Copiii nu sunt obligaţi să meargă la astfel de cursuri, dar părinţii pot sesiza conducerea, dacă sunt nemulţumiţi, iar profesorul va fi schimbat.
Alţi părinţi au renunţat să îşi înscrie copilul la şcoală. Fac împreună cursurile acasă! E şi cazul acestei doamne.
"Nu vreau să îmi deleg autoritatea de părinte cuiva care nu îi iubeşte, practic unui sistem, care nu îmi cunoaşte copilul, nu îi cunoaşte nevoile, nu îi cunoaşte caracterul şi mi-l tratează la grămadă, ca pe un obiect, practic".
Un curs de limba engleză sau germană costă între 50 şi 100 de lei pe lună în grădiniţele de stat, iar la privat ajunge şi la 400 de lei. Aceleaşi preţuri sunt şi pentru chitară, pian sau dans.
"Pe perioada de vară cel mai căutat este cursul de înot şi cursul de echitaţie, iar în timpul anului şcolar cursurile de engleză, germană, logopedie", spune directorul unei grădiniţe private.
La o grădiniţă privată, taxele pot ajunge şi până la 1200 de lei pe an. Iar pentru două opţionale, părinţii plătesc uneori chiar şi 500 de lei.