CURS BNR. Banca Națională a anunțat miercuri, 20 mai, un curs de 4,0013 lei pentru un dolar american, în creștere semnificativă față de cursul de marți, de 3,9725 lei. În urmă cu o săptămână, dolarul se afla la 3,90 lei.
CURS BNR. Moneda euro s-a apreciat miercuri până la valoarea de 4,4484 lei, în creștere ușoară față de cursul de marți, de 4,4474 lei.
CURS BNR. BNR a anunțat un curs de 4,2662 lei pentru un franc elvețian.
..............................................................
CURS BNR. Moneda naţională s-a apreciat uşor în raport cu euro şi francul elveţian, după ce ieri BNR anunţase un avans semnificativ al euro până la maximul ultimelor patru luni.
CURS BNR. Moneda europeană a coborât uşor faţă de maximul ultimelor patru luni anunţat ieri de BNR: cursul euro de miercuri a coborât la valoarea de 4,4585 lei.
CURS BNR. Şi francul elveţian s-a depreciat în raport cu leul, BNR anunţând miercuri o cotaţie de 4,2792 lei pentru un franc.
CURS BNR. Spre deosebire de euro şi franc, dolarul american a crescut miercuri până la valoarea 3,9696 lei.
..............................................................
CURS BNR. Moneda naţională s-a depreciat semnificativ în raport cu euro, moneda europeană atingând maximul ultimelor 4 luni. BNR a anunţat marţi, 12 mai, un curs de 4,4594 lei pentru un euro.
CURS BNR. Euro a ajuns la maximul ultimelor patru luni, fiind cotat marţi, 12 mai, de BNR la valoarea de 4,4594 lei, după ce săptămâna trecută coborâse spre pragul de 4,40 lei.
CURS BNR. După cum ne-a obişnuit, dolarul are o evoluţie contrară monedei europene: BNR a anunţat un curs în scădere pentru dolar, acesta ajungând la cotaţia de 3,9562 lei.
CURS BNR. Francul elveţian a urcat în raport cu leul, apropiindu-se de valoarea de 4,3 lei: BNR a anunţat marţi o cotaţie de 4,2928 lei/franc, de la 4,27 lei de ieri.
CURS BNR. Leul, îngenungheat de euro după decizia surpriză luată de BNR
CURS BNR. Euro s-a apreciat semnificativ joi în raport cu leul, cursul anunţat de BNR apropiindu-se de valoarea de 4,5 lei pentru un euro.
CURS BNR. Cotaţia euro anunţată de BNR joi, 7 mai, este de 4,4495 lei pentru un euro, după ce euro se afla la începutul acestei săptămâni la valoarea de 4,41 lei.
CURS BNR. Şi francul elveţian s-a apreciat puternic la cursul oficial al BNR: francul a crescut de la 4,2805 lei la valoarea de 4,3067 lei. Dolarul american a pierdut, însă, teren în raport cu moneda naţională: BNR a afişat un curs de 3,9106 lei/dolar, în scădere faţă de cotaţia de 3,9577 lei/dolar de miercuri.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat miercuri, 6 mai, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an de la 2,0 la sută, stabilind un nou minim istoric. Decizia i-a luat prin surprindere pe economişti, care nu se aşteptau la o asemenea reducere în prima jumătate a anului.
Cursul euro ar putea atinge pragul de 4,45 de lei şi s-ar menţine peste acest prag, nu atât din cauza scăderii ratei dobânzii de politică monetară a Băncii Naţionale, cât mai degrabă ca urmare a altor două evenimente: convertirea de către Primăria Bucureştiului a miliardelor de lei obţinute din vânzarea de obligaţiuni municipale, respectiv falimentul posibil al Greciei.
„Raportul EUR/RON ar putea atinge pragul de 4,45 în perioada operării schimbului realizat de Primăria București, dar ar depăși durabil acest prag doar dacă nu se găsește o soluție pentru păstrarea Greciei în zona Euro", a declarat Claudiu Cazacu, analist şef al casei de brokeraj XTB România, pentru Economica.net.
Joi dimineaţă, euro a crescut până la 4,44 lei, pe piaţa interbancară, faţă de 4,43 lei, cât a fost cursul BNR anunţat ieri. Moneda europeană a depăşit pragul de 4,44 lei pe piaţa bancară şi miercuri, în jurul prânzului, după care a scăzut la 4,43 lei.
BNR a făcut un anunţ istoric, care i-a luat prin surprindere pe economişti
Decizia BNR va intra în vigoare începând cu data de 7 mai şi urmăreşte stimularea creditării în lei, care a făcut paşi timizi în ultimii ani, în ciuda mişcărilor băncii centrale.
BNR a mai decis miercuri reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei ale instituțiilor de credit la nivelul de 8 la sută de la 10 la sută și menținerea celor aplicabile pasivelor în valută la nivelul de 14 la sută
În şedinţa din 6 mai 2015, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:
- Reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an de la 2,0 la sută începând cu data de 7 mai 2015;
- Îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/-1,50 puncte procentuale de la +/-1,75 puncte procentuale. Astfel, începând cu data de 7 mai 2015, rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se va reduce la 3,25 la sută pe an de la 3,5 la sută, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 0,25 la sută. Gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar;
- Reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei ale instituțiilor de credit la nivelul de 8 la sută de la 10 la sută și menținerea celor aplicabile pasivelor în valută la nivelul de 14 la sută începând cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2015.
CA al BNR a analizat și aprobat Raportul trimestrial asupra inflației, document care va fi prezentat publicului într-o conferință de presă organizată în data de 8 mai 2015.