"Începem azi (luni — n.r.) efectiv campania de strângere de semnături pentru Planul de Curățenie Generală în primăriile din București. Problema am văzut-o cu toții, în toate cele șapte primării este o corupție generalizată, avem trei primari fie arestați provizoriu, fie în diferite proceduri judiciare. Considerăm că este necesar să vedem cum s-au cheltuit banii publici în ultimii trei ani, pentru că de aici au pornit toate, de aceea am solicitat Consiliului General și Consiliilor Locale ale Sectoarelor să facă publice toate contractele pentru care s-au făcut plăți în ultimii trei ani, să comande un contract cu o firmă de audit care să spună cum s-au cheltuit banii în ultimii trei ani și, totodată, am cerut Agenției Naționale de Integritate să verifice averile tuturor directorilor din cele șapte primării din București", a spus luni Nicușor Dan.
Mai mult, Nicușor Dan a precizat că speră să determine autoritățile, prin presiune publică, să realizeze ceea ce le-a cerut.
"Pentru a pune presiune pe aceste autorități începem azi campania de strângere de semnături și cu ele ne vom duce și le vom da acestor autorități. Acesta este primul cort, la Piața Universității, avem autorizație de la Primăria Generală pentru 18 corturi, care vor fi în punctele cele mai importante din oraș. (...) Așteptăm cetățenii alături de acest plan de curățenie generală și sper ca prin presiune publică să determinăm autoritățile să realizeze ceea ce le-am cerut", a adăugat acesta.
Pe de altă parte, Nicușor Dan a punctat că deja există o hotărâre votată de Consiliul General prin care cere un audit, doar că este total diferit de inițiativa USB:
"Noi cerem un audit pe cum s-au cheltuit banii în ultimii trei ani, pe când ei cer un audit pe situația financiară actuală pe care nici nu trebuie un audit s-o faci, trebuie numai să-ți verifici conturile ca să vezi câți bani ai în cont și ce obligații de plată ai".
Concret, "prin Planul de Curățenie Generală în Primăriile Capitalei, USB solicită celor șapte primării ale Capitalei să publice toate contractele de achiziții publice pentru care s-au făcut plăți în ultimii trei ani, să demareze audituri independente, realizate de companii cu reputație solidă, pentru verificarea alocărilor de fonduri din ultimii ani, precum și verificarea de către Agenția Națională de Integritate a averii tuturor directorilor din primăriile bucureștene", se arată într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, campania de strângere de semnături inițiată de USB urmărește să pună presiune, cu sprijinul bucureștenilor, asupra aleșilor locali, pentru a-i obliga să respecte legea și să justifice în mod transparent alocările de fonduri publice.
În cadrul campaniei, 17 corturi vor fi instalate de către USB în toate sectoarele Bucureștiului.