„Educația, protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice reprezintă teme prioritare pentru mandatul meu de președinte. Cu toții ne dorim un mediu curat, fără deșeuri la tot pasul. Cu toții ne dorim să nu ne fie pusă în pericol sănătatea”, declara președintele Klaus Iohannis.
Implementarea unui astfel de proiect nu se anunță a fi una ușoară. Specialistul francez Dominique Lefevre a declarat pentru presa română că autoritățile de la București trebuie să ia câteva măsuri urgente în ceea ce privește încălzirea globală.
Un prim pas este modernizarea transportului public în comun, care poate ajuta la eliberarea traficului aglomerat din marile orașe ale României. Și protejarea pădurilor are un rol important. Acestea curăță aerul de poluare fără daune și fără costuri. Pe de altă parte, agricultura intensivă duce la poluare. Potrivit unei statistici, în 2019 agricultura a fost pe locul doi în topul celor mai poluante sectoare.
MĂSURILE PE CARE TREBUIE SĂ LE IA ROMÂNIA
- Modernizarea transportului în comun, renunțarea la mașina personală
- Protejarea pădurilor de tăieri
- Îngrășămintele chimice pentru culturile agricole, interzise
Foarte importantă este și componenta socială. Adaptarea la schimbările climatice nu se poate face fără educarea tuturor generațiilor, susține Lefevre. Este nevoie de o amplă dezbatere în societate pentru a putea pune în aplicare toate prioritățile din strategia națională, altfel, ne vom confrunta cu tensiuni sociale și proteste. Specialistul francez mai susține că cetățenii trebuie să accepte măsurile luate de guvern și să le pună în aplicare.
MĂSURILE PE CARE TREBUIE SĂ LE IA ROMÂNIA
- Case cu consum mic de energie și fără aer condiționat
- O amplă dezbatere în societate pentru măsuri
- Pot apărea proteste, populația trebuie să accepte regulile