„Încă din data de 10 septembrie, Administrația Națională de Meteorologie a emis alerte meteorologice generale pentru 10, 11 și chiar și 12 septembrie, de cod galben, pentru zone extinse din partea de sud est, inclusiv cele două județe, Vaslui și Galati. Cantitățile prognozate fiind de 25 de litri pe metru pătrat, cu 40-50 de litri pe metru pătrat. Iar în dimineața zilei de 13 septembrie, la ora 10, a fost emis primul cod portocaliu pentru cele 8 județe din Moldova și județul Buzău.
În cuprinsul avertizării, specificam faptul că sunt posibile cantități de 40-60 de litri pe metru pătrat la nivel izolat 70-80 de litri pe metru pătrat. Condițiile în care media climatologică a unei luni septembrie în țara noastră se situează între 50-55 de litri pe metru pătrat. Ca urmare, la ora 12, Ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a convocat Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență, în baza căruia, atât Administrația Națională de Meteorologie, cât și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, au prezentat alertele meteorologice.
Aceasta alertă a fost amendată, așa cum o facem pe fiecare dată, atunci când informațiile anticipează creșterea gradului de intensitate și de manifestare a fenomenului ce face obiectul avertizării, de acele avertizări meteorologice, de tip now-casting de cod roșu, ca care s-a și întâmplat, au fost emise în noaptea de 13 spre 14 și până pe 14 septembrie la prânz, 9 avertizări de cod roșu, dintre care 5 pentru județul Galați și 4 pentru Vaslui. Am continuat, ulterior, cu menținerea avertizării de cod portocaliu în 14, pentru cele 3 județe, Vaslui, Iași și Botoșani, în restul jumătății de nord, cod galben, Galati în cod galben și, după care, ultima avertizare de cod galben pentru extremitatea estica a Moldovei, inclusiv pentru Suceava și Neamț, și, sigur că, da, Tulcea, dintre care pentru delta Dunării chiar un cod de portocaliu. Astfel încât, în această dimineață, când a expirat avertizarea meteorologică, ca urmare a informațiilor care reies din analiza datelor de prognoză numerică a vremii, nu se mai impunea prelungirea avertizării generale și niciun cod de no-casting, având în vedere cantidățile nesemnificative și care nu mai erau de așteptat, mai ales în cele două județe, așa cum s-a și întâmplat de altfel.
Este discuție operațională în baza căreia fiecare serviciu meteorologic național din întreaga lume respectă recomandările Organizației Meteorologice Mondiale, conform a ceea ce înseamnă emiterea unei alerte meteorologice, fie că vorbim de alerte generale sau de tip no-casting, care fac obiectul fenomenelor meteorologice periculoase, indiferent de sezonul în care ne aflăm”, a spus Elena Mateescu.
Referitor la motive de îngrijorare în Galați, directorul ANM a spus: „Nu, pentru că deja, după cum ați observat și astăzi și se poate confirma și din teren, precipitații în zona cea mai afectată astăzi nu au mai fost. Mâine contăm pe valori foarte mici, 10-15 litri pe metru pătrat la nivel punctiform în Dobrogea, posibil în Banat, în Crișana, în partea centrală a țării, în Estul Transilvaniei, în Nordul Moldovei, cantități care însă la acest moment apreciem că nu mai pot crește riscul atât de mare în ceea ce privește efectele acestui ciclon care a afectat în mod deosebit regiunea Moldovei, ca urmare a elementelor care au generat acest ciclon menținut blocat în Europa Centrală cu o traiectorie spre partea de Europa de Sud și Sud est și a alimentat cu un grad mare de umezeală din Marea Neagră și de aceea efectele s-au resimtit cel mai mult în această parte”.
De unde a plecat ciclonul Boris
„Din Nordul Italiei, da, o masă de aer care a beneficiat cu ghilimelele de rigoare de ceea ce înseamnă gradul mare de umezeală și căldura acumulată la suprafața mării mediterane, în altitudine cuplat cu un aer foarte rece, a generat blocajul în ceea ce înseamnă în această parte a Europei, în Europa Centrală și cantitățile foarte mari de precipitații de până la 300-350 litri pe metru pătrat în Germania, în Austria, în Cehia, în Polonia, pe evoluția și traiectoria lui către Europa de Sud și Sud est a afectat și zona țării noastre cu precădere ingredientul care a amplificat modul de manifestare în partea de Est a României, fiind gradul mare de umezeală și marea mai caldă din bazinul vestic al Mării Negre”, a spus Elena Mateescu.
Când se încălzește vremea?
„Deja mâine contăm pe valori de până la 25 de grade Celsius, pragul unei zile de vară în partea de Sud-Sud est a țării, pentru că miercuri să consemnăm 20-27 de grade, cu mici variații de la o zi la alta până la finalul săptămânii, cu valori între 20 până la 26-27 de grade și de la o zi la alta o probabilitate foarte mică de a mai avea precipitații”, a mai spus aceasta, la Realitatea PLUS.
În urma inundațiilor devastatoare din zona Moldovei, bilanțul sumbru a ajuns la 7 morți, iar situația rămâne critică, în special în localitatea Pechea, grav afectată de viituri. Oamenii din zonă se confruntă cu o criză uriașă, fiind disperați după ce apele învolburate le-au distrus casele și întreaga agoniseală de-o viață.
În Pechea, localitatea cel mai grav afectată, locuitorii au rămas fără adăpost, iar disperarea este evidentă. Mulți și-au pierdut bunurile acumulate de-a lungul anilor, iar ajutorul autorităților și al voluntarilor este crucial pentru a putea depăși această tragedie. Salvatorii intervin necontenit pentru a oferi asistență și a evacua persoanele aflate în pericol, însă eforturile sunt îngreunate de condițiile meteo nefavorabile și de terenul afectat.
Viiturile au lovit cu o forță neașteptată, transformând străzile în adevărate râuri, iar zeci de locuințe au fost distruse sau grav avariate. Autoritățile au făcut apel la solidaritate și au anunțat măsuri de sprijin pentru cei rămași fără locuințe, însă pentru mulți dintre aceștia, revenirea la o viață normală va fi un proces îndelungat și dificil.