De exemplu, prima apă în care au fost fierte legumele trebuie aruncată, mai ales dacă folosești legume din comerț.
Legumele din comerț sunt adesea tratate cu produse chimice pentru a le spori creșterea și a le proteja de dăunători. Aceste pesticide pot rămâne pe legume, chiar și după spălare. Cea mai riscantă parte este că, atunci când legumele sunt fierte, aceste substanțe se solubilizează în apă. Prin urmare, dacă folosești prima apă din procesul de gătire pentru a prepara ciorba, există un risc real de a încorpora substanțe toxice în alimentația ta.
Dacă folosești produse bio, poți păstra cu încredere prima apă, deoarece aici se găsesc toate substanțele nutritive din legume.
Pe lângă aruncarea primei ape, este esențial să acorzi atenție calității ingredientelor pe care le folosești. Optează pentru legume din surse organice, unde este posibil, sau cultivă-ți propriile legume pentru a avea un control mai bun asupra modului în care sunt tratate.
Un alt truc util la gătit este să adaugi sare în apa în care fierb legumele. Dacă pui sarea la final, în farfurie, ciorba nu va avea același gust. Trebuie să ai grijă și cât timp fierbi legumele, deoarece își vor pierde proprietățile nutritive dacă sunt fierte excesiv. Poți adăuga borș sau un ou, pentru un plus de savoare.
Lasă ciorba să fiarbă la foc mic, pentru ca gusturile ingredientelor să se poată amesteca. Deși te grăbești, nu da focul tare. Iar dacă am amintit de grabă, chiar dacă ești tentată să arunci toate ingredientele în oală și să le lași la fiert, trebuie să știi că pentru o ciorbă savuroasă este bine să adaugi ingredientele pe rând. Ordinea este următoarea: mai întâi carnea, apoi legumele tari, urmate de legumele moi. La final, se adaugă orez sau paste, după caz.