Indicele UV este o unitate internațională standard de măsurare a intensității radiațiilor UV la suprafața Pământului, calculată în funcție de concentrația stratului de ozon, localizarea geografică, poziția soarelui și alți factori atmosferici.
Scara indicelui UV se întinde de la 0 la 11+, în funcție de condițiile atmosferice. Cu cât indicele este mai mare, cu atât radiațiile UV sunt mai intense și trebuie să ne protejăm. Puteți verifica nivelul UV în zona geografică în care vă aflați utilizând site-urile sau aplicațiile meteo disponibile, recomandă INSP.
Cum te ajută propria umbră să-ți dau seama de expunerea la UV
O metodă simplă pentru a estima gradul de expunere la radiațiile UV este să observați umbra dumneavoastră, scrie doctorulzilei.ro.
- Dacă umbra este mai lungă decât înălțimea dumneavoastră, nivelul de expunere la UV este scăzut.
- Dacă umbra este mai scurtă decât înălțimea dumneavoastră, expunerea la radiațiile UV este crescută.
Recomandări în funcție de valoarea indicelui UV
- Scăzut- 1, 2: Aplicați creme cu factor de protecție solară și purtați ochelari de soare cu protectie UV
- Moderat- 3, 4, 5: Luaţi măsuri de protecție! Dacă ieșiți afară, acoperiţi zonele pielii expuse și stați la umbră atunci când soarele este mai puternic.
- Ridicat- 6, 7: Evitați expunerea la soare în intervalul orar 10:00-16:00 și stați mai mult la umbră sau în spații cu aer condiționat, în această perioadă. Protejati-vă de soare purtând îmbrăcăminte adecvată, ochelari de soare, pălărie și folosind creme cu factor de protecție solară.
- Foarte ridicat- 8, 9, 10: Limitați pe cât posibil expunerea la soare în intervalul orar 10:00-16:00. Stați la umbră sau în spații cu aer condiționat, purtați pălării, ochelari de soare şi folosiți creme cu factor de protecție solară.
- Extrem- 11+: Evitați activitatea în aer liber în timpul prânzului. Stați la umbră sau în spații cu aer condiționat! Camașa, pălăria și crema cu factor de protecție solară sunt obligatorii.