1. Ceaiul de tei
Acesta este un remediu foarte eficient pentru răceală, tuse, dureri de cap, insomnie și alte simptome. În sezonul rece, este recomandat consumul zilnic de ceai de tei, pentru că acesta încălzește corpul și previne îmbolnăvirea organismului. Ceaiul de tei are efect benefic asupra corpului, mai ales datorită conținutului său de uleiuri volatile și vitamine C și E.
2. Ceaiul verde
Ceaiul verde din planta Camellia sinensis ajută în tratamentul infecțiilor virale, spun mai multe studii ale cercetătorilor. Oamenii care vor să prevină infecțiile virale, ar fi bine să bea ceai verde, pentru că are compuși cu efecte benefice pentru organism. Acest ceai este indicat în sezonul de gripă și în pandemia de coronavirus, alături de alte tratamente antivirale.
Ceaiul verde este bogat în catechine, are EGCG cu efect antioxidant, anticancerigen, antiinflamator, ce ajută în prevenirea obezității, a riscului de boli cardiovasculare, boli degenerative și cancer. Anumite studii sugerează că acest ceai scade nivelul de colesterol din sânge, stimulează circulația sanguină și îmbunătățește funcția cardiovasculară.
3. Ceaiul Oolong
Acest ceai scade nivelul de colesterol rău din sânge și riscul de deces din cauza bolilor de inimă. Ceaiul Oolong este foarte popular în China, fiind apreciat pentru efectele sale deosebite pentru sănătatea organismului.
Beneficiile ceaiului Oolong includ:
- Prevenirea obezității, eliminarea excesului de grăsime din zona taliei
- Combaterea atacului nociv al radicalilor liberi datorită aportului de antioxidați puternici pe care îi conține
- Calmarea minții agitate, eliminarea stresului, ameliorarea stărilor de irascibilitate și nervozitate
- Reducerea riscului de formare al cariilor și al bacteriilor în cavitatea bucală
- Diminuarea apetitului alimentar, lucru importat mai ales la persoanele care vor să slăbească.
4. Ceaiul de ghimbir
Acest ceai este un bun remediu pentru tratamentul tulburărilor gastro-intestinale și pentru răceală. Există studii care demonstrează efectul ghimbirului în combaterea simptomelor de greață și vărsături.
Ceaiul de ghimbir este folosit în Ayurveda, este considerat un preparat care oferă energie și vindecă tot corpul, dar și un antidot al frigului, pentru că are un efect de încălzire al organismului. Prin consumul de ceai de ghimbir se obțin multe beneficii pentru sănătatea organismului, cum ar fi:
- Normalizarea funcției glandei tiroide
- Îmbunătățirea circulației sanguine
- Scăderea în greutate, combaterea obezității
- Prevenirea și tratamentul gripei și a răcelii
- Ameliorarea tulburărilor digestive
- Reducerea simptomelor de colon iritabil
- Îmbunătățirea digestiei și a absorbției nutrienților din alimente.
5. Ceaiul negru
Conform unui studiu din 2016, ceaiul negru ajută în reducerea stresului și a riscului de a dezvolta tulburări neurologice, cum sunt de exemplu: demența sau deteriorarea mintală la persoanele în vârstă. Acest ceai conține catechine, polifenoli, flavonoizi, vitamine, aminoacizi, iod, fosfor, uleiuri volatile.
Ceaiul negru din India de Sud este folosit și în amestec cu lămâie verde, mango dulce, gălbenele, măr, papaya, ananas, vișine și extract de CBD, la fel ca uleiul de canabis.
6. Ceaiul de urzică
Acest ceai se poate bea pe tot parcursul anului, pentru că are numeroase beneficii pentru sănătate. Urzica este o plantă medicinală cu proprietăți diuretice, tonice, antiinflamatoare, analgezice, antiparazitare, antivirale, antibacteriene. Prin folosirea ei în infuzie sau în ceai se obțin mari avantaje:
- Se îmbunătățește digestia, se reduce glicemia și se stimulează funcția pancreasului
- Se combate obezitatea
- Se calmează crizele de astm
- Se menține sănătatea oaselor și articulațiilor
- Se calmează sistemul nervos
- Se previne formarea pietrelor la rinichi
- Se combat infecțiile la tractul urinar
- Se face o detoxifiere a organismului.
Ceaiul de urzică are proprietăți vindecătoare pentru că această plantă conține multe vitamine, antioxidanți, acid oleic, acid stearic, oligoelemente (ex. calciu, potasiu, magneziu, fier, fosfor, siliciu, cupru, mangan).