Exodul medicilor vasluieni la spitalele din străinătate sau în judeţele cu mai multă perspectivă a dus la acutizarea deficitului de personal, la unele specializări asigurarea liniilor de gardă realizându-se cu dificultate.
La cea mai mare unitate sanitară din judeţul Vaslui din cele 213 posturi de medici, doar 134 sunt ocupate.
Mai mult, un sfert din numărul total al medicilor care lucrează la spitalul din Vaslui sunt navetişti, cu toţii venind zilnic de la Iaşi la Vaslui, scrie Adevarul.ro.
Având în vedere că navetiştii, majoritatea medici tineri, care abia au terminat rezidenţiatul, sunt de cei care renunţă la posturi, atunci când îşi găsesc post la spitalele din localităţile de domiciliu, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui a cerut ajutorul Consiliului Judeţean (CJ), în subordinea căruia funcţionează, pentru a le se asigura condiţii minime.
„În urma solicitărilor conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă, dar şi a concluziilor desprinse în baza discuţiilor purtate între conducerea CJ, conducerea spitalului şi medici, a reieşit că o condiţie pentru îmbunătăţirea actului medical este atragerea de medici specialişti tineri”, a declarat Valeriu Caragaţă, administratorul public al judeţului.
Cei de la CJ au hotărât achiziţionarea a cinci apartamente cu trei camere care să le dea posibilitatea medicilor cu familii să îşi schimbe reşedinţa, iar celor necăsătoriţi să se poată gândi la întemeierea unei familii.
„În momentul de faţă, am prins în buget sumele aferente, iar în următoarea perioadă va începe procedura de achiziţie. De preferinţă, am dori apartamente în zona Cartier, adică apropiate de spital, dar vom vedea ce ne oferă piaţa imobiliară”, a mai spus Caragaţă.
Reprezentanţii CJ Vaslui au anunţat că în fiecare an vor achiziţiona minimum cinci apartamente pentru ca medicii tineri să rămână în Vaslui.