Tânărul Ionuț Popa s-a prezentat la administratorul blocului cu punga de mărunțiș ce cântărea 2,5 kg și reprezenta suma de peste 62 lei, întreținerea pe ianuarie.
"Am avut multe probleme cu doamna administrator. Am vrut să mă debranșez de la bloc, de la apă caldă și apă rece, dar am fost obligat să mă duc la Calorgal (societatea de distribuție a agentului termic-n.r.) ca să îmi procur acel dosar. De acolo a început tot scandalul. Am fost nevoit să dau 800 lei la Calorgal ca să mă debranșez. Am venit înapoi la doamna, cu tot dosarul, și cu altele. Am terminat într-un sfârșit cu renovarea apartamentului și mi-a trecut două persoane la întreținere. Am hârtie prin care sunt înștiințat că comitetul de bloc a decis așa. În apartament nu locuiește nimeni și ei mi-au trecut două persoane că așa trebuie să fie. Mi-a spus să citesc legea 301, am citit-o și nu scrie absolut nimic despre chestia asta. Am schimbat banii la magazin și am venit să îi plătesc poate nu mai face chestii din astea. Am vrut să protestez pentru că am fost purtat pe drumuri fără motiv", a spus, marți, Ionuț Popa.
El a explicat că persoanele trecute la întreținere sunt de fapt cei doi muncitori care au lucrat la renovarea apartamentului, însă aceștia nu au locuit efectiv în locuință.
Administratorul, Neli Stoienescu, nu a vrut inițial să primească plata întreținerii în monede de cinci bani, dar, la insistențele tânărului, a fost nevoită să primească banii. Femeia îi taie chitanțe succesive în funcție de câți bani poate să numere în programul pe o zi, fiind ajutată și de alte persoane.
"Am făcut chitanță pentru cât am numărat. Erau mai multe persoane ca să pot să număr banii ăștia. Am tăiat chitanță pentru 24,5 lei, cât am numărat ieri. Trebuie să achite cât era factură pe ianuarie. Domnul are de plată 62,24 lei. Mi-a spus că a spart pușculița. Sunt sesizări la adresa dumnealui, că a făcut curățenie și a deranjat vecinii, că a cărat saci cu moloz, a zgâriat liftul, asta probabil nu v-a spus dumnealui. Nu comentez de ce a făcut asta", a spus Neli Stoienescu.
Asociația de proprietari a emis, prin intermediul avocatului, un drept la replică pe care îl publicăm integral:
Între proprietarul Popa Ionuț, membru al Asociației de Proprietari nr. 252 bis Galați și reprezentanții acesteia a existat o situație tensionată, motivat de următoarele aspecte:
În vara anului 2015 domnul Popa Ionuț a achiziționat un imobil și a demarat lucrări de renovarea a acestuia. Întrucât mai mulți vecini au fost deranjați de zgomotele puternice, de modificările realizate în imobil și de faptul că liftul era utlilizat pentru transportarea materialelor de construcții și a molozului, ceea ce a condus la deteriorarea cabinei de lift, au sesizat aceste aspecte subscrisei. (adresa nr. 1361/02.11.2015)
În vederea soluționării nemulțumirilor proprietarilor, asociația a emis adresa nr. 1364/09.11.2015 către Poliția Locală Galați, Serviciul Disciplină în Construcții și a solicitat autorităților să efectueze cercetările necesare și să constate dacă domnul Popa Ionuț are autorizație pentru efectuarea lucrărilor .
La data de 02.12.2015 Poliția Locală Galați aduce la cunoștința subscrisei că lucrările de construcție executate de domnul Popa Ionuț au fost realizate fără autorizație de construire și acesta a fost sancționat contravențional, dispunându-se măsura intrării în legalitate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991.
Cu ocazia organizării ședinței Comitetului Executiv din data de 07.12.2015, s-a hotărât ca „la ap. 14 unde se lucrează și se face mizerie de atâtea luni și au avut la plată 0 persoane, să se pună la plată începând cu luna noiembrie 2015, 2 persoane; în ap. s-au făcut lucrări de reamenajare, s-au cărat materiale cu liftul”. Această hotărâre a avut la baza faptul că sunt calculate cheltuieli/nr. de persoane doar cele efectuate pentru achitarea energiei electrice pentru lift. Astfel, domnul Popa Ionuț a achitat practic doar cotă – parte pentru liftul pe care l-a utilizat în mod repetat.
În privința procedurii de debranșare, solicităm să aveți în vedere că a fost respectată procedura prevăzută de Legea nr. 325/2006, astfel că orice nemulțumire a domnului Popa Ionuț în privința subscrisei este complet nejustificată.
Modalitatea în care domnul Popa Ionuț a înțeles să „protesteze” nu are la bază decât dorința acestuia de a se răzbuna pe reprezentanții asociației de proprietari pentru că aceștia au sesizat Poliția Locală Galați, iar dumnealui a fost sancționat contravențional.
Mai mult, refuzul administratorului Asociației de Proprietari nr. 252 bis Galați de a încasa suma restantă în monede a fost întemeiat pe faptul că nu poate achita facturile cu aceste monede, iar când le-a depus în contul asociației, banca i-a perceput un comision, potrivit chitanței de depunere numerar.