Primul pas este cumpărarea unui ananas bun
Aceasta este o problemă, pentru că ananașii copți au o concentrație atât de mare de zahăr, încât intră în fermentație în 24 de ore. Dacă fructul a fost cules când era copt, înseamnă că deja e fermentat când ajunge în magazin. Dacă atunci când îl cumpărați e puțin verde, e mai bine pentru plantat dar nu va avea același gust bun.
Ananas fără frunze, la preţ mic în supermarketuri. Ce îţi ascund, însă, comercianţii
În cazul fericit în care găsiți ananasul perfect pentru cultura la ghiveci, atunci tot ce trebuie să faceți este să îi răsuciți coroana până se rupe. Îndepărtați pulpa fructului pentru că aceasta va putrezi și va ucide planta. Rupeți toate frunzele din partea de jos a coroanei (2-3 cm) – se vor vedea niște noduli mici care cresc în rădăcină. În continuare, trebuie să puneți coroana într-un pahar pe care să îl umpleți cu atâta apă cât să fie acoperită partea de jos.
Așezați paharul într-un loc luminos (dar nu în bătaia directă a soarelui, dacă e vară) și în 4-6 săptămâni vor apărea noile rădăcini. Verificați calitatea și cantitatea apei zilnic! Unele păreri susțin că ananasul absoarbe apa prin coroană, așa că puteți pune apa în așa fel încât să se adune la baza frunzei.
Ananasul, aliatul ideal împotriva răcelilor
După șase săptămâni, rădăcinile au deja 5-6 cm. Este momentul să mutați ananasul într-un pahar mai mare pentru că rădăcinile nu trebuie să fie înghesuite.
În ghiveciul ales și umplut cu pământ negru, fertil, amestecat cu nisip sau pietriș (nu e nevoie de fertilizator), faceți o groapă înaltă de 7-8 cm adâncime și turnați apă. Răsfirați rădăcinile și umpleți ușor cu pământ. Udați bine după ce terminați.
După primul an, planta poate fi pusă într-un ghiveci mai mare, întrucât rădăcinile se vor extinde destul de mult, scrie agrointel.ro.
În videoclipul de mai jos puteți vedea cât de simplu puteți avea un ananas în casa dumneavoastră, cu condiția să plantați vârful cât mai proaspăt și să nu fie frunzele ofilite.