Perete cu igrasie faptului ca umiditatea dizolva sarurile din zidarie si le scoate la suprafata unde cristalizeaza. Ulterior, ele distrug nu doar stratul de vopsea aplicat pe un perete, ci si tencuiala de pe acesta, placile din gips-carton sau orice alt material poros aflat in calea lor.
Ca o consecinta a faptului ca zona respectiva pastreaza umezeala mai mult timp, se ivesc „vietatile“ (mucegai, alge, ciuperci, bacterii), care arata ca niste pete de culoare inchisa. De asemenea, aparitia si dezvoltarea lor agreseaza materialele cu care intra in contact. Sunt mari amatoare de apa si caldura, aerul statut si iluminarea slaba fiind inca un motiv al dezvoltarii lor.
Una din modalităţile de înlăturare a igrasiei e folosirea unor vopseluri care se aplică pe orice suprafaţă umedă a pereţilor, nu conţin ulei, îşi păstrează culoarea şi nu se îngălbenesc în timp. Acest tip de vopsea blochează umezeala şi împiedică producerea bacteriilor.
"Cea mai bună metodă prin care se poate scăpa de igrasie rămâne cea a izolării cu polistiren la exterior", spun experţii.