Igrasia dispare pentru totdeauna dacă îți izolezi corect casa sau apartamentul la exterior cu polistiren. Vinovată pentru apariția igrasiei este umezeala care se infiltrează în pereți sau în tavane, dacă nu au fost izolate corespunzător din construcție. Dar până când vei reuși să tratezi radical cauza și să îți izolezi casa, ai la îndemână soluții mai ieftine și eficiente.
Clorul combate igrasia pe termen lung
În cazul în care ai observat pete de mucegai pe pereții casei, spală zona cu o soluție de apă și clor. Dacă stratul de mucegai este prea gros, folosește un șpaclu să îndepărtezi zugrăveala mucegăită până la placă.
Ai grijă să porți o mască de protecție pe față și mănuși de menaj și să lași geamurile larg deschise, pentru că vaporii de clor sunt periculoși pentru sănătatea ta.
Freacă bine petele de mucegai cu un burete aspru până când peretele rămâne alb și curat. Încălzește camera, dar ai grijă să o aerisești mai des pentru ca peretele să se usuce bine.
Aplică apoi o soluție din comerț contra mucegaiului și mai așteaptă două, trei zile înainte de a vopsi din nou cu vopsea lavabilă. În loc de clor, poți folosi și o soluție concentrată din oțet alb și foarte puțină apă.
Folosește o barieră chimică
În comerț există o mulțime de soluții de combatere a igrasiei pe bază de aluminiu sau de cupru. Acestea se aplică pe perete la fel ca vopseaua, cu un trafalet sau cu gletiera, în funcție de consistență.
Ele formează o barieră chimică prin care umezeala din perete nu mai iese la suprafață și nu mai apare mucegaiul. Cu toate acestea, în interior, umezeala continuă să macine lent pereții și singura soluție definitivă rămâne izolația casei și a temeliei.
Extra pont!
Când zugrăvești casa, alege pentru baie și bucătărie vopsea lavabilă special concepută pentru spațiile în care se face mult abur. Această vopsea lasă pereții să respire și previne apariția mucegaiului. În plus, are o rezistență mai mare la mizerie și praf.