Amenzile rutiere sunt o realitate cu care mulți șoferi se confruntă în mod frecvent. Fie că este vorba despre depășirea vitezei legale, ignorarea semaforului sau parcare în locuri nepermise, amenzile rutiere pot fi o sarcină financiară uriașă și o experiență extrem de stresantă pentru șoferi.
Cu toate acestea, există câteva modalități prin care șoferii pot scăpa de amenda rutieră. Iată câteva sfaturi utile oferite de un specialiștii în dreptul rutier.
Verificați informațiile din procesul verbal de constatare a contravenției
Procesul verbal trebuie să conțină informațiile următoare:
- numele și prenumele agentului constatator;
- numele și prenumele contravenientului;
- codul numeric personal;
- fapta săvârșită și data comiterii acesteia;
- semnătura agentului constatator.
Dacă lipsește fie și o singură informație din cele menționate, procesul verbal va fi considerat nul de instanță. De asemenea, dacă fapta nu este descrisă suficient de detaliat, procesul-verbal poate fi anulat.
OG nr. 2/2001 prevede că lipsa mențiunilor privind numele și prenumele agentului constatator sau contravenientului, codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, lipsa denumirii și a sediului acesteia, a faptei săvârșite și a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal (altfel spus, amenda sau altă sancțiune nu au o bază legală valabilă și pot fi contestate cu succes).
Contestarea amenzii rutiere
Este important să acționați rapid în acest caz, deoarece aveți un termen limită pentru contestarea amenzii. De asemenea, este important să aduceți toate documentele relevante și să căutați asistență juridică pentru a vă crește șansele de succes.
Contestarea unui proces-verbal de contravenție se face în 15 zile de la momentul când este înmânat sau comunicat, conform legislației. Chiar dacă după depunerea contestației se suspendă sancțiunea cu pricina, e preferabil ca amenda să fie plătită în cel mult 15 zile, pentru a nu pierde beneficiul plății unei valori mult mai mici, scrie avocatnet.
Documentul pe care-l faceagentul de poliție atunci când ne amendează în trafic, sau oricare alt organ constatator al contravențiilor se cheamă proces-verbal de contravenție și regulile în ceea ce-l privește se regăsesc în Ordonanța Guvernului nr. 2/2001. Pe lângă asta, cu ceva ani în urmă a intrat în vigoare un act normativ cu prevederi foarte importante pentru plata amenzilor contravenționale: Legea nr. 203/2018.
Nu ai plătit taxa de Pod la Fetești la timp? Iată cât de groasă va fi amenda
"Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia", scrie în ordonanță.
Așadar, termenul pe care îl avem la dispoziție ca să contestăm în scris procesul-verbal e de 15 zile de când polițistul ni l-a înmânat sau de când a ajuns la noi. Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția, iar termenul de judecată fixat de judecător nu va depăși 30 de zile (astfel de plângeri se judecă mai repede).
Plângerea se depune alături de dosarul cauzei, care conține probe pe care vrem să le folosim pentru a dovedi că avem dreptate. Copia (iar nu originalul!) procesului-verbal nu trebuie să lipsească, desigur.
Plângerea suspendă executarea amenzilor de la data înregistrării la instanță și până la data pronunțării hotărârii judecătorești, conform Codului rutier.
Este preferabil ca amenda să fie plătită, chiar dacă se contestă apoi procesul-verbal prin care a fost aplicată. Pentru că există acel beneficiu al plății amenzii la jumătate din minimul prevăzut în lege, care se va pierde dacă se așteaptă decizia instanței. Din vara lui 2018, termenul acesta s-a prelungit la 15 zile, prin Legea nr. 203/2018.
Recuperarea banilor pierduți se va face oricum dacă se obține câștig de cauză, dar e foarte important să se ceară restituirea banilor odată cu contestația.