Chiar şi cei mai iubitori şi bine intenţionaţi părinţi se pierd uneori cu firea. Pe lângă practicile obişnuite, precum respiraţiile adânci, relaxarea muşchilor sau gândurile pozitive, există căi prin care aceştia se pot calma şi îşi pot educa totodată copilul.
Jeffrey Bernstein, specialist în parenting cu o experienţă de 25 de ani în observarea psihologiei familiei, este de părere că cea mai bună abordare pentru reducerea comportamentelor sfidătoare şi îmbunătăţirea relaţiei părinte-copil este cea calmă, fermă şi în care înţelegerea celui mic este mai importantă decât manifestarea furiei, conform Adevarul.ro.
În toamna anului 2013, în revista Child Development a publicat o serie de studii care atestă faptul că manifestarea furiei printr-un ton ridicat le poate provoca celor mici la fel de multe probleme la nivel emoţional şi comportamental precum bătaia.
Acest subiect a fost amplu dezbătut de specialişti, printre care şi Bernstein, care a descris, prin intermediul cărţii sale „10 Days to a Less Defiant Child” (nr. Un copil mai puţin sfidător în 10 zile), trei modalităţi puternice prin care părinţii pot învăţa să fie mai răbdători cu copiii lor:
1. Ascultă activ
Dacă tu şi copilul tău ajungeţi la ceartă, încearcă să discuţi cu el şi să afli ce simte cu adevărat. Evită să îl judeci prea mult, pentru că acest lucru îl va determina să adopte o atitudine defensivă. „
2. Fii înţelegător
După ascultare, următorul pas este să înveţi să-ţi înţelegi copilul. Înţelegerea, combinată cu răbdarea, este probabil cel mai bun antidot contra reacţiilor de furie. Analizează-i comportamentul copilului tău şi stabileşte care sunt lucrurile pe care ai vrea să le schimbi, explicându-i-le raţional.
3. Nu lua totul personal
„Nu lua nimic personal. Nimic din ce fac ceilalţi nu este din cauza ta”. Această lecţia este una valoroasă, în opinia lui Bernstein.
„De multe ori ajungem să ţipăm la cei mici pentru că luăm comportamentul lor foarte personal. Dacă un copil încearcă să te provoace, se comportă în acest fel din cauza frământărilor lui. Dacă o sa ţineţi minte asta vă va fi mai uşor să vă calmaţi şi să vă controlaţi ieşirile nervoase”, potrivit specialistului.