Blocurile ridicate în perioada comunistă în Cluj-Napoca sunt și acum casă pentru o mare parte a populației municipiului. Din păcate, aspectul lor fie nu s-a modificat în toți acești ani, fie a fost ”cosmetizat” de firmele care execută lucrări de termoizolare. Un clujean propune Primăriei o strategie adoptată și în alte state care au avut un trecut comunist.
”Vreau sa propun Primariei un program de reconversie arhitecturala a blocurilor comuniste. Ar fi un program pe termen mediu si lung, 10-20 de ani, care sa aduca si cartierele comuniste in secolul al XXI-lea. Mai multe orase din fosta Germanie de Est au astfel de programe, printre care si Dresda (vedeti poza din atasament), reusind sa ridice mult aspectul si dezirabilitatea cartierelor comuniste. Oricum orasul nostru va trebui ca pe viitor sa demareze un asemenea program estetic, fiind imperativ pentru dezvoltarea urbanistica armonioasa. Insa este pacat ca exista asociatii de proprietari care executa lucrari de termoizolare in regim propriu, fara autorizatii, care se vor trezi peste cativa ani ca sunt necesare cheltuieli suplimentare importante din partea lor pentru integrarea arhitecturala a cladirii. Trebuie oprite aceste lucrari, aduse in legalitate si modificate incat sa fie conforme cu un plan bine stabilit de reconversie arhitecturala. Chiar si asa, marea majoritate a blocurilor termoizolate nu sunt conforme cu caracteristicile arhitecturii moderne si vor fi nevoie de modificari substantiale la fatadele care reusesc doar vag sa ascunda griul comunist”, a scris bărbatul pe site-ul domnuleprimar.ro.
Deocamdată, reprezentanții municipalității nu i-au răspuns, în schimb a primit o replică din partea unui alt clujean. ”In viziunea celor din primarie dezvoltarea armonioasa a orasului inseamna constuirea de noi blocuri intre cele comuniste, construirea de blocuri intre case in cartierele vechi , superaglomerarea cu blocuri a unor strazi inguste si strangularea traficului rutier( ex. Taietura Turcului), etc Ce este infricosator este faptul ca toate astea se intampla absolut legal, adica eu ca proprietar de casa de exemplu, nu sunt de acord ca langa mine sa se demoleze casa vecinului si sa se construiasca un bloc cu 60 de apartamente, insa nu am nici o lege care sa-mi protejeze proprietatea, n-am nici un drept in fata investitorilor!!! Asa ca vechile cartiere de blocuri comuniste , cu mici spatii verzi intre ele, daca scapa de "dezvoltarea imobiliara" actuala, vor ajunge de invidiat in curand!!”.
Sursa: City News