Tratamentul bolii celiace
Tratamentul corector al bolii celiace este regimul dietetic. Medicul gastroenterolog te va instrui cum sa elimini alimentele ce contin grau, orz, secara, ovaz.
Atentie la produsele ce contin gluten in forme ascunse, precum sosul de soia si amidonul alimentar modificat, care se adauga in alimentele preambalate.
Pana cand intestinul nu este aproape vindecat, trebuie sa eviti alimentele grase si produsele lactate, care sunt dificil de digerat.
Constipatia apare frecvent, secundar dietei lipsite de fibre. Pentru aceasta poti lua o lingura de tarate de orez, amestecata cu sucuri de fructe.
In situatiile in care scaderea in greutate s-a produs drastic, medicul gastroenterolog iti poate recomanda corticosteroizi, de exemplu prednison.
Suplimentele de acid folic, vitamina A si zinc, accelereaza vindecarea si mentine starea de sanatate a tubului digestiv.
Papaina, o enzima ce digera proteinele, te ajuta sa digeri glutenul ce se strecoara in alimentatie: ia 500-1000 mg zilnic, la mese.
Sfaturi esentiale in prevenirea bolii celiace
In familiile in care boala celiaca se mosteneste genetic, alaptarea la san a bebelusilor timp de cel putin 4 luni si absenta din alimentatia lor a produselor din grau pana la varsta de 1 an, diminueaza sansele acestora de a face boala.
Cheia mentinerii sub control a bolii celiace este eliminarea din dieta a alimentelor facute din sau care contin gluten. Impreuna cu suplimentele nutritionale care vor ajuta organismul sa inlocuiasca deficitele provocate de boala, starea ta se va imbunatati in decurs de cateva zile. Refacerea completa poate dura mai multe luni pana cand mucoasa intestinala isi recapata aspectul normal.
Mai multe aici.