Canicula, deshidratarea, emoțiile puternice, recoltarea analizelor de sânge, durerile persistente de cap, oboseala, hipoglicemia, staționarea într-un mediu neaerisit sunt cauze frecvente ale stării de leșin. Uneori însă pierderea cunoștiinței poate semnala afecțiuni cardiovasculare. În situații grave, pot apărea dureri în piept, puls neregulat, stare de confuzie, vedere slabă. Atunci când prezinți aceste afecțiuni este cazul să te prezinți la Spitalul de Urgență. De asemenea, dacă leșini mai des de o dată pe lună este la fel de alarmant.
În urma unor studii, s-a demonstrat că poți opri declanșarea leșinului dacă atunci când apar primele simptome se efectuează câteva exerciții fizice menite să crească tensiunea sanguină. Experții spun că trebuie să îți încrucișezi picioarele la nivelul gleznelor strângând, totodată, coapsele cu contractarea mușchilor absominale; efectuarea unor extensii ale brațelor, cu mâinile împreunate și degetele încucișate;întinderea brațelor strângând în mod repetat o minge moale, simultan cu contractarea coapselor și a mușchilor abdominali.
Conform csid.ro, dacă te aflo în preajma unei persoane care are simptomele unui leșin, ajută astfel încât victima să se întindă sau să se aplece înainte în timp ce stă așezată și capul să fie pus între genunchi. Astfel se va ameliora oxigenarea creierului. În cazul în care leșină în acea poziție, culc-o repede la orizontală, asigurându-te că poate respira corect.