Reacțiile provocate de noaptea de Anul Nou la animalele de companie
Vorbim acum despre cei mai buni prieteni ai oamenilor, câinii și pisicile. Dacă noi numărăm orele până la spectacolul de artificii de la miezul nopții, animalele se gândesc deja pe unde să se ascundă. Zgomotul produs de show-urile pirotehnice le sperie atât de tare încât unii câini și unele pisici suferă chiar și atacuri de panică, tulburări digestive sau devin mult mai agresive unele cu altele sau chiar cu stăpânii din cauza fricii.
Specialiștii spun că reacțiile animalelor diferă de la an la an și se pot agrava dacă nu le protejăm. Printre cele mai des întâlnite semne ale anxietății provocate de zgomote puternice, atât la câini, cât și la pisici, sunt neliniștea, pierderea apetitului, tremuratul, pupilele dilatate sau respirația greoaie.
„Câinii au o fobie de astfel de zgomote, mai ales in conditiile in care sunt pui, sunt mici, se sperie teribil de lucrurile astea”, povestește Claudiu Giurgea.
Și Călin Cociș a relatat cum reacționează motanul său la zgomotele de afară și mai ales la artificiile și petardele de Anul Nou.
„Motanul portocaliu e deja la al patrulea Revelion si evident ca, la fel ca noi toti, si el se bucura de trecerea in noul ani. Îi ia 2-3 zile sa-si revina, chiar daca primeste pliculete extra de 1 ianuarie. Zgomotele pe care le aude il marchează profund. Acum doi ani, când era mai mic, i-a luat o saptamana sa isi revina. Timp de o săptămână a stat ascuns sub pat, de câte ori auzea inclusiv câte o mașină pe stradă”, a spus jurnalistul Călin Cociș.
Cele mai importante SFATURI pentru protejarea animalelor în noaptea de Revelion
Cel mai important sfat dat de specialiști este ca stăpânii să rămână alături de animalele lor de companie în noaptea de Revelion și să rămână, ei înșiși, calmi. Ar trebui să închidem ușile și să ne antifonăm gospodăriile pe cât posibil, ferestrele să fie închise și să fie trase draperiile sau jaluzelele. Locurile din casă în care animalele s-ar putea ascunde trebuie eliberate, pentru ca ele să se simtă în siguranță. Dacă pisica sau câinele devin stresați, trebuie să aibă un loc în care să se retragă, să se ascundă, sub pat, sub o masă, în spatele unui dulap sau al unei canapele, pentru a se simți în siguranță. Iar stăpânii să fie alături pentru a-i liniști și mângâia.
Un truc despre care vorbesc dresorii și specialiștii în creșterea și protecția animalelor este „acoperirea” zgomotelor petardelor și a artificiilor. Astfel, putem să mărim volumul, nu foarte mult, al muzicii pe care o ascultăm, al radioului, televizorului cu care animalele sunt obișnuite deja. Le mai putem distrage atenția de la zgomotele de afară dacă le oferim una din gustările preferate.
În cazul în care animalele stau afară, în curți, atunci trebuie prinse în lesă, iar pisicile ar fi trebuit să fie cipate, pentru a fi recuperate dacă părăsesc curtea după avalanșa de petarde și artificii.
Veterinarii atrag atenția că sedativele pe care unii proprietari de animale le folosesc nu sunt indicate, pentru că nu îndepărtează anxietatea acestora, ci doar le imobilizează, pe lângă alte efecte grave pe care le pot provoca.
Pe cât posibil trebuie să evităm să îi expunem zgomotului puternic. Nu duceți câinii și pisicile să vadă spectacolul de artificii. Nu îl vor înțelege însă vor suferi foarte mult.
Cine își permite poate cumpăra câinilor așa-numitele „jachetele calmante”, care îi ajută să țină sub control anxietatea. La rândul lor, pisicile trebuie să aibă acces la cât mai multe ascunzători.
Cei care au de gând să le facă rău intenționat animalelor trebuie să știe că pot ajunge chiar și după gratii.
„Pentru cei care aleg sa foloseasca materiale pirotehnice asupra lor si le provoaca vatamari, vor putea fi trași la răspundere penală pentru infracțiunii de rănire, schingiuire a animalelor, pentru care pedeapsa prevăzută este închisoarea de la trei luni la un an”, avertizează și purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Bogdan Ghebaur.