Expeţii americani au realizat o serie de studii care arată că unele măşti artizanale fac mai mult rău decât bine în cazul pandemiei cu noul coronavirus, dar şi că cei care poartă regulamentar mască, la o eventuală infectare, vor face o formă mai uşoară de COVID-19.
Astfel, conform cercetătorilor americani de la Universitea Duke din Carolina de Nord, citaţi de businessinsider.com, care au analizat modul în care 14 tipuri de măşti protejează împotriva răspândirii noului coronavirus, unele bandane oferă un grad foarte mic de protecţie. Mai mult, o persoană care poartă un fular din lână pe post de mască va forma la vorbire o canitate mult mai mare de aerosoli decât atunci când nu s-ar proteja cu nimic.
„Am fost extrem de surprinşi să constatăm că numărul de particule măsurate la persoanele cu fular din lână la gură l-a depăşit pe cel al celor emise de aceeaşi persoană fără nimic la gură”, a declarat Martin Fischer, unul dintre autorii studiului.
Cercetătorii de la Universitea Duke au mai concluzionat că cel mai mare grad de protecţie îl oferă măştile chirugicale cu polipropilenă, dar că în caz de nevoie pot fi folosite şi măştile din bumbac în mai multe straturi, care sunt destul de eficiente.