Există foarte multe superstiții cu privire la deochi potrivit cărora unele persoane, cel mai adesea copii, adolescenți și lăuze, pot fi afectate de anumite priviri admirative sau invidioase. Însă chiar dacă nimeni nu știe cu exactitate ce este deochiul, foarte multă lume crede în puterea lui, acesta fiind pus pe seama unor activități care au legătură cu farmecele, magia neagră ori vrăjitoria. Iar această putere a unor oameni de a face rău celorlalţi se regăsește în mai toate tradiţiile de pe glob. Doar că la români, deochiul este una dintre cele mai complexe superstiţii.
Simptomele deochiului – dureri de cap, febră și greață
Foarte multe superstiții ne spun că anumite persoane (cel mai adesea copiii şi lăuzele) pot fi afectate de privirile admirative sau invidioase. Totuși, pot fi deocheate şi plante ori animale domestice. Deochiul se manifestă cel mai adesea prin dureri de cap, căscat continuu, febră, slăbiciune, lipsa poftei de mâncare şi câteodată greaţa (în cazul oamenilor).
În cazul plantelor, putem vorbi despre vestejire, iar la animale se observă tânjeala.
Deochiul poate fi involuntar sau intenţionat, însă efectele sunt identice şi proporţionale cu puterea invidiei sau admiraţiei.
Dacă persoana care descântă cască este un semn bun deoarece cel deochiat este în curs de vindecare.
La români există obiceiul de a lega o fundiţă roşie (un şnur roşu), mai ales la copiii mici, care sunt mai vulnerabili. Şi adulţii pot purta talismane antideochi, unul dintre cele mai cunoscute fiind mâna cu ochi, bijuterie populară în Balcani şi în ţările musulmane.