Ana Blandiana, care a fost recompensată anul acesta la Gdansk cu premiul ”Poetul European al Libertăţii”, a evocat câteva amintiri din anii şcolari: ”Primele patru clase le-am făcut într-un cartier de ceferişti unde trăiau ai mei. Odată, după zeci de ani, am luat tramvaiul şi am vrut să văd ce mai era. A fost un şoc. Tot ce mai rămăsese, în perioada de după război, era o clădire de patru clase, sărăcuţă. Ţin minte că gardul şcolii era vecin cu o grădină de legume a cuiva de unde furam roşii lunguieţe. Miroseau a vrej. Nu mai rămăsese nimic”.
Ce le doreşte Ana Blandiana elevilor - să se îndrăgostească de şcoală.
Preşedintele UNITER şi directorul Teatrului Naţional ”I.L. Caragiale”, Ion Caramitru, a mărturisit pentru News.ro că începuturile sale şcolare au fost cu un dosar la securitate.
”Am o amintire tristă. Când am plecat ni s-a dat o hârtie de către învăţătoare pentru părinţi, cu nişte întrebări. Eu nu eram la curent, eram prea mic. Era vorba de prima filă dintr-un viitor dosar de securitate. Puneau întrebări - ce a fost mama, ce a fost tata, ce politică au făcut, dacă au rude în străinătate şi aşa mai departe. Asta e prima amintire neplăcută. Şcoala era obligatorie la ora aia”, a spus Caramitru.
”Elevilor le urez să citească cât mai mult, să lase computerul. Să citească cărţi. Cât mai mult, lecturi particulare, cum se numesc ele, dar fără de care un om nu îşi poate forma personalitatea deloc”, a fost îndemnul directorului Teatrului Naţional.
Stela Popescu: Nu trebuie să sari peste anii de şcoală crezând că asta este inutil!