Ca să înțelegi mai bine, al treilea fum este nicotina reziduală și alte substanțe chimice care se depun pe covoare, îmbrăcămine sau mobilie.
Astfel, oamenii sunt expuși la aceste substanțe chimice prin atingerea suprafețelor contaminate și se crede că reacționează cu poluanții obișnuiți pentru a crea un amestec toxic, inclusiv compuși care provoacă cancer. Acest reziduu afectează și șoarecii, în special ficatul lor, și le provoacă diabet.
„Copiii sunt deosebit de vulnerabili la fumul de la mâna a treia, deoarece respiră mai repede decât adulții și se află în contact mai strâns cu suprafețele de uz casnic", spune Jonathan Winickoff de la Massachusetts General Hospital, a cărui echipă a inventat termenul de „fumul al treilea".
Cum afectează „fumul la mâna a treia copiii”
O echipă de cercetări condusă de Manuela Martins-Green de la Universitatea din California a realizat un studiu care prezintă riscurile celui de-al treilea fum.
În cadrul studiului cercetătorii au contaminat perdele, tapițerii și covoare la niveluri de fum similare cu cele găsite de Agenția pentru Protecția Mediului din SUA în casele oamenilor.
Ulterior, au expus șoarecii acestor țesături, timp de șase luni. Echipa a luat probe de creier, ficat și sânge, la intervale diferite de timp. După o lună, acești șoareci au prezentat o creștere de 50% a moleculelor inflamatorii în sânge și ficat, comparativ cu șoarecii care nu au fost expuși țesăturilor.
Rezultatele au arătat că țesăturile șoarecilor contaminate cu acest fum au crescut cu 30% a nivelurilor de glucoză din sânge și de insulină și asta în doar patru luni. Iar aceste niveluri au fost chiar mai mari la atingerea pragului celor șase luni.