Mersul la supermarket – ce riscuri presupune
Există anumite riscuri artunci când mergem la supermarket sau la hypermarket. COVID-19 se răspândește în momentul în care o persoană tușește, iar picături mici conținând virusul ajung în aerul pe care îl respirăm cu toții. Infectarea apare în momentul în care intri în contact cu aceste picături în mod direct sau atingi o suprafață pe care acestea au aterizat.
Nu putem să nu observăm un risc în mersul la cumpărături. Din acest motiv e foarte important distanțarea socială, pe care toate magazinele din România au început să o semnaleze cu autocolante montate pe podele. Distanța recomandată între persoane este de doi metri. Și specialiștii în tratarea bolilor infecțioase avertizează în privința riscului pe care îl presupune mersul la supermarket.
BBC îl citează pe profesorul Sally Bloomfield de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, care spune că în interiorul marketurilor există foarte multe schimburi și locul unde oamenii interacționează: produse de la raft, bani cash, carduri bancare și butoane în care se introduce PIN-urile de la card, tichete de parcare, banda unde se scanează produsele. Profesorul consideră că e foarte important și proximitatea de interacțiune cu casierii, dar și cu ceilalți clienți aflați la coadă.
Există totuși modalitați pentru a diminua riscurile de contaminare.
- Spălarea pe mâini timp de 20 de secunde cu săpun și apă sau dezinfectarea cu gel antibacterial și înainte și după cumpărături.
- Fiecare suprafață din magazine sau mall trebuie tratată ca și cum ar fi fost contaminate. Asta înseamnă că trebuie evitată sub orice formă atingerea feței după manevrarea coșurilor sau cărucioarelor de cumpărături. Nici sacoșele nu fac excepție de la această regulă.
- Folosirea de metode de plată contactless, să folosim cât mai puțin banii cash.
Cât de sigure sunt livrările la domiciliu?
La o abordare simplă, putem spune că livrările la domiciliu presupun mai puține riscuri decât o vizită la supermarket, din simplul motiv căcă nu mai intri în contact cu alți cumpărători. Expertul în siguranță alimentară, Dr. Lisa Ackerley, sugerează o metodă eficientă pentru cei care comandă de exemplu mâncare la domiciliu. Livratorul va lăsa mâncarea la ușă, în ambalaj, astfel încât nu va exista contact direct între curier și client.
Asta presupune că plata s-a făcut anterior cu cardul bancar sau printr-o altă metodă electronica. Este de menționat că până în acest moment nu a curatapărut nicio informație științifică care să ateste că SARS-COV-2 se transmite prin alimente.
Același profesor Bloomfield ne sfătuiește cum să manevrăm pachetele pe care le comandăm de la restaurantele care fac livrări. El spune că e bine să mutăm conținutul într-un vas foarte curat și igienizat. Ambalajul îl vom arunca și ne vom spăla pe mâini cu mare grijă înainte de a mânca ce am comandat de la restaurantul local. Desi pare un aspect normal și știut de toată lumea, profesorul Bloomfield ne îndeamnă să folosim tacâmuri atunci când mâncăm.
De asemenea, se încurajează comandarea mâncării fierbinți și gătită proaspăt, în detrimental alimentelor reci sau crude. The Food Standards Agency din Marea Britanie consider că există un risc ridicat de contaminare de la mâncarea gătită, mai ales dacă ea provine de la furnizori recunoscuți. Pentru a elimina și riscurile minore, o pizza poate fi de exemplu reîncălzită pentru câteva minute la un cuptor cu microunde, după cum spune același profesor Bloomfield, expert britanic în igienă.