Vorbim despre ”reducerea impozitului pe venit la 10% pentru salariați, pensionari, chirii, venitui din dobânzi, drepturi de autor, alte venituri, cu excepția veniturilor din dividende. Se reduc contribuțiile sociale cu 2 procente. Se transferă contribuțiile de la angajator la angajat. Toate aceste trei măsuri cumulate vor avea ca efect creșterea venitului net al angajatului fără că angajatorul să plătească mai mult la stat, plus creșterea contribuțiilor pentru pensii”, a afirmat Mișa, în ședința de Guvern.
Ministrul a mai precizat că OUG reduce numărul contribuțiilor de la 9 la 3: CAS, CASS și contribuția pentru muncă. Măsura, spune el, reduce birocrația și simplifica elementul de administrare fiscală.
”O altă măsură benefică pentru salariați e majorarea nivelului salariului brut de la care se acordă deducerile. Măsură e luată pentru salariații cu venituri mici și o formă de ajutor, dat fiind că se scad din bază impozabila. Pentru cei care au persoane în întreținere se acordă deduceri în funcție de numărul persoanelor în întreținere. Măsura e contestată pentru că ea dorește să limiteze deductibilitatea dobânzilor realizate între firme din același grupuri. E o măsură extrem de benefică mediului economic românesc, bugetului de stat și cetățenilor, care vor beneficia de mai multe spitale, autostrăzi, beneficii în favoarea lor. E o măsură neglijată dar, în opinia mea, e esența acestei ordonanțe”, a mai spus Mișa, adăugând că ”românii sunt extrem de inteligenți că să nu meargă după fentă”.
În august a fost adoptată OUG prin care casele de marcat cu jurnal electronic devin obligatorii de anul viitor. Acum, a precizat minstrul, se face posibilă la opțiunea contribuabilului achiziționarea altui dispozitiv (PC, smartphone) prin care să tipărească bon fiscal, fără a fi obligat să cumpere o casă de marcat. ”Măsura asigură reducerea evaziunii fiscale mai ales în comerț și servicii”, susține acesta.