Într-un articol în Business Insider, Mick Mahady, inginer de software în Irlanda, care lucrează de aproape doi ani după un astfel de program, povestește că această politică le-a adus lui și colegilor „mai multă energie și un echilibru mai bun între viața profesională și viața privată”.
Inițial, angajații au primit liber miercuri, dar pentru că decizia nu producea rezultatele dorite în materie de productivitate, s-a decis ca a treia zi liberă să fie vineri.
Așadar, angajații lucrează acum luni-joi și au weekend prelungit, de 3 zile.
De asemenea, explică angajatul, și numărul de ședințe a fost redus, pentru a nu supraîncărca angajații în cele patru zile de muncă, astfel încât, deși săptămâna are doar patru zile, angajații să nu lucreze ca pentru cinci.
Oamenii fac cea mai bună treabă atunci când sunt fericiți”, concluzionează el, după aproape doi ani de lucru în acest sistem.
Buffer este parte dintr-o serie mai lungă de companii care au decis să experimenteze acest program de lucru.
Unele companii au trecut la testarea acestui sistem încă dinaintea pandemiei, cum ar fi Microsoft Japonia, care a încercat o săptămână de muncă de patru zile la mijlocul anului 2019 și a înregistrat o productivitate crescută cu 40%.
Spania a decis să testeze acest sistem la nivel național, prin a implementa măsura într-un program-pilot de trei săptămâni. Modul și perioada în care va fi implementat urmează să fie stabilită de guvern.
Măsura a mai fost discutată și în Germania și Noua Zeelandă.