Roșiile crăpate, care au nervuri evidente, au codițele strâmbe și chiar mici pete de la insectele ce le-au atacat înainte să se coacă, sunt cele mai bune.
Tot mai mulți cumpărători, atunci când ajung în piețe și doresc să cumpere roșii, caută soiurile crescute în grădinile de zarzavaturi din România. Nu numai pentru gustul lor, ci mai ales pentru a evita riscul de a face o salată cu chimicale și substanțe ce au rolul de a colora produsul.
Specialiștii vă oferă câteva detalii care să vă ajute să deosebiți roşia românească de cea de import.
Toate soiurile tradiționale de roșii au forme neregulate, scrie jurnalgiurgiuvean.ro. Când vezi pe tarabă roșii din același soi, dar de diverse dimensiuni, cu coaja ușor crăpată sau ondulate la codiță, poți să fii sigur că sunt soiuri autohtone.
Roșiile din import sunt întotdeauna perfect rotunde, netede, lucioase, ca trase la indigo, toate la fel de mari și de arătoase. Pe de altă parte, roșiile autohtone, crescute în pământ de calitate și gustoase, au zone portocalii sau galbene în jurul codiței. Aceste pete gălbui arată de fapt concentrația de zahăr din fruct și arată cât este de gustoasă.