Studiul, intitulat ”Impactul Covid-19 asupra copiilor din România”, a fost lansat marți, în urma consultării a 5.000 de copii din ciclul de învățământ primar, gimnazial și liceal, prin intermediul unui sondaj online.
Potrivit sondajului, închiderea școlilor și organizarea arbitrară a unor cursuri online, acolo unde a fost posibil, și fără instrumente de evaluare a calității procesului de educație a dus la situații-limită, precum îngrădirea accesului la educație pentru copiii vulnerabili. Aproape jumătate dintre copii nu au acces la o tabletă sau la un computer, singurele dispozitive care pot permite o participare reală la lecțiile online, iar peste 50% spun că unul dintre riscurile majore ale acestei perioade a fost dependenţa de internet și, ca atare, expunerea la un conținut agresiv și la fake news-uri. 47% dintre copii au spus că au avut la îndemână doar telefonul mobil pentru participarea la cursurile online, iar 27,2% au avut materii școlare neacoperite pe durata suspendării cursurilor.
Inechitățile sociale au fost agravate în cazul celor care nu au avut acces la școala online, iar izolarea, marginalizarea și discriminarea au repercusiuni atât educaționale, cât și psiho-emoționale pe termen lung, avertizează organizația.
În ceea ce privește impactul emoțional pe care l-a avut această perioadă asupra copiilor, principala stare resimțită negativ a fost plictiseala (47,5%), urmată de oboseală (32,7%), tristeţe (27,1%) şi furie (23,2%). Copiii de vârste mici, în special din ciclul primar de studii, au resimţit mai puternic impactul negativ al izolării. Adolescenţii au spus, într-o măsură semnificativ mai ridicată, că s-au simțit singuri, triști sau furioși.
57,4% dintre copii au declarat că jocul pe telefon, tabletă sau calculator a fost principala activitate recreativă, urmată de timpul petrecut în faţa televizorului (44,9%) şi pe reţelele sociale (40,8%). 70% dintre copii admit că au petrecut între 3 şi 4 ore online pe zi, iar 20,7%, peste 6 ore. Mai mult de jumătate dintre aceștia (54,7%) au recunoscut că cel mai mare risc la care au fost expuşi în perioada pandemiei a fost dependenţa de internet. Informaţiile false se situează pe locul următor, fiind urmate de bullying-ul online.
”Copiii vor la școală, asta e concluzia cea mai directă a sondajului. Cei mai mulți dintre ei s-au confruntat deja cu diverse probleme emoționale, cu sentimente de izolare, panică și furie, iar în cazul celor care nu au avut acces la educația online sau au avut acces limitat, prin intermediul unui telefon, aceste stări sunt dublate de un sentiment dramatic de marginalizare. Aceste situații trebuie corectate. De aceea, Salvați Copiii România se adresează în special autorităților locale, pentru a le îndemna şi susţine să implementeze măsuri concrete care să asigure accesul la educație pentru cei mai vulnerabili dintre copiii care trăiesc în condiții de sărăcie și izolare socială”, a transmis Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.