Pentru afacerile mici din domeniu, costurile pentru obținerea licenței de furnizare GPL erau prea mari. Culmea, banii proveniți din aceste taxe ajungeau tot la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei. La opt luni distanță, parlamentarii și-au dat seama ce au făcut și au modificat, din nou, legea.
Până în iulie 2018, Legea energiei electrice și a gazelor naturale stipula că ″Desfășurarea activităților de furnizare a (…) GPL (…) se realizează pe bază de licență″ și că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) emite autorizații de proiectare/execuție/exploatare pentru ″instalații de utilizare a GPL, altele decât cele montate pe autovehicule″, precum și licențe pentru ″furnizare de GPL″.
Explozii Crevedia - Martori-cheie din noaptea tragediei, AUDIAȚI de procurori
″Reglementările tehnice și comerciale cu privire la stocarea, distribuția și utilizarea GPL sunt elaborate/aprobate de ANRE cu consultarea părților interesate″, mai prevedea actul normativ.
În vara anului 2018, Legea energiei a fost modificată prin abrogarea prevederilor referitoare la reglementările emise pentru stațiile de distribuție pentru vehicule și cele de umplere a buteliilor casnice privind gazele petroliere lichefiate (GPL). Aceste prevederi inclusiv obligația deținerii de autorizații/licențe emise de ANRE pentru persoanele juridice și fizice care desfășurau activități în domeniul GPL, au fost scoase din lege.
Plenul Senatului și cel al Camerei Deputaților au adoptat această abrogare fără nici un vot împotrivă, pe motiv că obligațiile financiare impuse pentru deținerea unei licențe de furnizor GPL erau împovărătoare pentru micii jucători din domeniu. Această modificare legislativă a fost inițiată și adoptată la solicitarea ANRE iar decizia a fost justificată de taxele de obținere și menținere a licenței datorate chiar de Autoritate.
Bombe cu ceas întârziat: 8 stații GPL din Argeș, închise pentru că nu respectau nicio normă
″Este vorba de licențierea sau autorizarea unor persoane fizice sau juridice care valorifică în piață buteliile de aragaz și noi spunem că acest lucru nu trebuie făcut de către ANRE. (...) Astăzi, un magazin sătesc care vinde 3 butelii trebuie să ia licență de la ANRE, lucru care nu e corect și nu e normal″, declara președintele de atunci al ANRE, Dumitru Chiriță, la ședința din 12 iunie 2018 a Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților dedicată raportului asupra proiectului de modificare a Legii energiei.
În momentul emiterii Legii nr. 64/2008 (Legea ISCIR) privind funcționarea în condiții de siguranță a instalațiilor sub presiune, instalațiilor de ridicat și a aparatelor consumatoare de combustibil, nu existau prevederi clare referitoare la instalațiile GPL, iar nici ulterior nu au fost introduse.
Controale la distribuitorii de carburanți. Ce nereguli grave au descoperit autoritățile
Însă în ultima parte a anului 2018, parlamentarii au realizat că acest lucru a fost o greșeală și, în timpul dezbaterilor asupra unui proiect de modificare a Legii ISCIR, au fost introduse amendamente prin care instalațiile GPL, GNC și GNCV au fost incluse în domeniul de reglementare al instituției.
Astfel, aceste instalații sunt supuse regimului de autorizare și verificare tehnică prevăzut de legea respectivă și urmează să fie verificate de către Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune SA (CNCIR), care este controlată în totalitate de Ministerul Economiei.
″Prin Legea nr.167/2018 (cea din iulie 2018 – n.r.) pentru modificarea și completarea Legii energiei și a gazelor naturale nr.123/2012, aceste instalații au fost eliminate de sub reglementarea ANRE, în prezent existând un vid legislativ referitor la regimul de funcționare al acestor instalații″, a fost justificarea amendamentelor.
Dimensiunea dezastrului. Trei stații GPL, desființate doar în Sectorul 2, pentru nereguli
Amendamentul privind incluziunea instalațiilor GPL în domeniul de reglementare al instituției a fost adoptat împreună cu proiectul de modificare a Legii ISCIR la data de 14 noiembrie 2018. Cu toate acestea, amendamentul nu a fost publicat în Monitorul Oficial până pe data de 18 martie 2019, din cauza unei sesizări de neconstituționalitate în legătură cu alte prevederi ale proiectului. Această sesizare a fost respinsă ulterior de CCR.
În perioada cuprinsă între iulie 2018 și martie 2019, când GPL-ul nu a fost reglementat prin nicio lege primară, au rămas în vigoare numeroase acte normative secundare și terțiare cu privire la această activitate, unele dintre ele realizate cu mulți ani în urmă și care vizau prescripții ISCIR, în special ordine de ministere. De fapt, multe din normele ANRE care se refereau la GPL, inclusiv normele tehnice privind stațiile de distribuție destinate atât vehiculelor, cât și buteliilor de uz casnic, se bazau pe reglementări și norme ISCIR care sunt încă în vigoare.