După opt decenii în care mai-marii regatului s-au obișnuit să facă cheltuieli imense, subvenții, taxe mici etc., Arabia Saudită a început să consume din rezerva națională și dacă nu se va opri “va fi total falită”.
Această previziune vine din partea viceprințului moștenitor, Mohammad, cel care a luat asupra sa sarcina de a reclădi țara. Măsurile sale nu vor fi deloc populare pentru că acestea vor însemna repatrierea bunurilor investite în străinătate, suspendarea șantierelor de infrastructură, înghețarea salariilo și promovărilor, tăierea subvențiilor la apă, electricitate și benzină, introducerea de TVA și taxelor pentru diverse produse precum sucuri carbogazoase sau produse care conțin zahăr.
Câteva dintre aceste măsuri au început să fie aplicate iar primele rezultate se văd: economii lunare de 10 miliarde de dolari. Scăderea prețurilor la petrol începând din 2014 a lovit crunt bugetul regatului. Activele externe nete din Arabia Saudită au scăzut cu 115 miliarde de dolari anul trecut, în condițiile în care 70% din veniturile guvernului saudit au venit din petrol.
Astfel, că pentru prima oară după ani buni, autoritățile au început bage mâna în rezervele naționale însă această practică este total neproductivă. Mohammad a declarat pentru Bloomberg că statul scoate lunar 30 de miliarde de dolari din rerzervele naționale estimate la 700 miliarde de dolari.
Practic, în doi ani, regatul va ajunge la fundul sacului. Pe fondul acestei stări de fapt, fiul regelui a primit mână liberă să acționeze. Primele măsuri ale planului său de reforme vizează listarea pe bursă a 5% din acțiunile companiei petroliere de stat Aramco (prescurtare de la Arabian American Oil Company) via o ofertă publică iniţială şi de asemenea va înfiinţa un fond suveran de investiţii cu active de 2.000 de miliarde de dolari, cel mai important fond de acest fel din lume.
"Intenţionăm să vindem mai puţin de 5% din Aramco", a declarat Mohammed bin Salman precizând că se aşteaptă ca Aramco să fie evaluată la peste 2.000 de miliarde de dolari, în ceea ce ar putea să fie cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) demarată vreodată în lume. Prinţul moştenitor a adăugat că Aramco va fi transformată într-o companie de tip holding cu un Consiliu de Administraţie ales, ceea ce va permite ulterior ca unele din subsidiarele companiei să fie listate şi ele la bursă.
Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol. Având în vedere dimensiunea Aramco, analiştii sunt de părere că vânzarea de acţiuni se va concentra pe diviziile de rafinare şi petrochimie, dar este posibil să includă şi o parte din activele de explorare şi producţie.
Anunțul privind scoaterea la vânzare a 5% din Aramco vine pe fondul unui moment total defavorabil pe piața petrolului. La începutul anului, preţul barilului de petrol Brent a coborât sub pragul de 30 de dolari, cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. Preţurile petrolului sunt în scădere de peste un an şi jumătate, din cauza excesului de oferta de pe piaţă, la care s-a adăugat, recent, îngrijorarea provocată de turbulenţele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol.
Arabia Saudită este pregătită pentru declinul preţului la ţiţei şi va crea cel mai mare fond suveran de investiţii din lume, pentru cele mai valoroase active ale Regatului, evaluate la peste 2.000 miliarde de dolari. "Intenţionăm de asemenea să înfiinţăm un fond suveran de 2.000 de miliarde de dolari, ale cărui active vor proveni din vânzarea unei mici părţi din acţiunile Aramco", a mai spus prinţul Mohammed bin Salman, adăugând că va fi vorba de "cel mai mare fond de investiţii din lume".
Fondul va juca apoi un rol major în economie, investind în ţară şi peste hotare, fiind suficient de mare pentru a cumpăra cele mai mari companii tranzacţionate la bursă - Apple, Alphabet (compania mamă a Google), Microsoft şi Berkshire Hathaway. "În aproximativ 20 de ani nu vom mai fi un stat care să depindă în principal de petrol", a promis Mohammad. Arabia Saudită ar putea recurge și la vânzarea unor active precum terenuri de la Mecca sau privatizarea anumitor sectoare de sevicii, cum ar fi sănătatea, telecomunicaţiile şi educaţia. Ca să atragă câți mai mulți investitori, reformatorul Mohammad s-a arătat tentat să corecteze câteva dintre aspectele cele mai caricaturale ale vieţii saudite, precum intedicția femeilor de a șofa.
În opinia observatorilor, dacă prinţul Mohammad va pune în aplicare unele dintre măsurile sale, el riscă să piardă susţinerea conservatorilor, care l-ar putea acuză de "ruperea contractului social", un pact tacit, care garantează locuitorilor ţării să se bucure de dividende petroliere în schimbul ataşamentului lor la familia regală. Guvernul saudit intenționează de asemenea să crească datoria pentru a ajuta cheltuielile de finanțarea și pentru a testa piața, potrivit Cotidianul.ro.