Dezvoltat iniţial pentru a transporta naveta spaţială Buran, AN-225 a rămas după destrămarea URSS în proprietatea companiei ucrainene Antonov care a început de atunci să-l utilizeze în transporturile aeriene cu gabarit depăşit.
Chiar şi la ora actuală, avionul este trecut în Cartea Recordurilor cu 106 recorduri care recompensează performanţele sale deosebite.
Avionul-cargo, Antonov AN-225, s-a dezvoltat pornind de la aeronava sovietică de transport militar strategic AN-124. Inginerii sovietici au mărit lungimea fuselajului AN-124 cu 12 metri, adăugându-i încă 2 motoare. Pentru a distribui greutatea avionului cu şase motoare, AN-225, trenul de aterizare a fost dotat cu 32 de roţi.
La o greutate maximă de 640 de tone, avionul este şi cel mai greu din lume. Faţă de un avion normal, care are doar roata din față orientabilă, AN-225 are 20 de roţi orientabile (4 roţi din față şi 16 roţi în trenul principal de aterizare).
În rezultat, avionul este extrem de manevrabil pentru gabaritul său. Ceea ce-l face pe AN-225 să fie la fel de manevrabil şi în aer este ampenajul său dotat cu o coadă dublă, spre deosebire de AN-124 care avea un singur stabilizator vertical.