Noua platforma măsoară calitatea aerului în București cu ajutorul mai multor senzori amplasați în mai multe puncte din Capitală, potrivit aerlive.ro.
Rețeaua aerlive.ro este formată din 10 stații fixe și 2 stații mobile, amplasate în puncte considerate de specialiști drept relevante măsoară calitatea aerului din București.
Datele obținute de la cei zece senzori sunt transpuse într-un Indicator de Calitatea Aerului (ICA), desemnat de stația care înregistrează cele mai mari depășiri, la nivelul orașului. ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 și >100 și, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă.
Stațiile măsoară parametri de PM10 (pulberi cu diametrul de sub 10 microni), PM2,5 (pulberi cu diametrul mai mic de 2,5 microni), CO (monoxid de azot), NO2 (axid de azot) și SO2 (dioxid de sulf). Stațiile fac măsurători la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor măsurători se stabilesc medii orare și se calculează Indicele de Calitate a Aerului.
Poluarea aerului este responsabilă pentru 29% din decesele cauzate de cancerul la plămâni, 24% din decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale și 43% din decesele cauzate de boala pulmonară obstructivă cronică, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. O serie de studii au arătat o legătură cauzală clară între poluarea aerului și afecțiuni grave precum demență și boli cardiovasculare.
De anul viitor, bucureștenii se pot implica în această monitorizare prin adoptarea unor senzori pe care să-i țină în funcțiune acolo unde locuiesc pentru cel puțin un an și jumătate, mai informează aerlive.ro.
Platforma pentru măsurarea calității aerului din București poate fi accesată gratuit la adresa https://aerlive.ro/.