"Momentul Colectiv a fost unul de șoc emoțional care a schimbat viața, presa, felul cum comunicăm între noi. Presa a pus în față politicienii care au fost considerați cele mai vandabile figuri", a afirmat jurnalista Iolanda Stăniloiu, scrie Agerpres.
Potrivit acesteia, mass-media din România se află într-o schimbare de paradigmă, comunicarea mutându-se din ce în ce mai mult în mediul online în defavoarea presei scrise, a radioului și a televiziunilor.
Evenimentul de la Colectiv a dovedit că, după 25 de ani, "noi încă nu știm să comunicăm instituțional", a susținut Stăniloiu.
Oreste Teodorescu a afirmat, la rândul său, că specularea în presă a tragediilor poate conduce publicul într-o capcană, tabloidizarea fiind făcută uneori în acest scop.
"Totul a fost coborât într-un mediu dezolant", a spus el, referindu-se la felul în care au fost făcute unele transmisii în direct de la Colectiv.
În opinia sa, momentul Colectiv a însemnat pentru toate breslele "un moment de restart".
Mihai Melinescu, redactor-prezentator TVR, a încercat să explice de ce televiziunea publică nu a reacționat prompt în seara tragediei de la Colectiv.
"Redactori, cameramani, prezentatori s-au prezentat cu toții în redacție pregătiți să-și facă treaba. Nu s-a intrat în direct pentru că nu ne înțelegeam între noi. Nu exista o procedură de breaking news, nu exista cineva care să 'apese butonul' pentru a intra în emisie", a spus Melinescu, precizând că de la acel moment s-au schimbat unele lucruri în televiziunea publică.
El a afirmat că, "în mod normal, într-o redacție de știri, acesta este momentul când se vede dacă fiecare știe cu adevărat ce are de făcut".
Jurnalista Camelia Spătaru a susținut că în criza de la București a lipsit un centru de comandă "care să spună fiecăruia ce are de făcut".
Ea a afirmat că, în afara a două spitale — Spitalul de Arși și Spitalul de Urgență Floreasca—, care au comunicat tot timpul cu presa, furnizând informații despre pacienții internați, toate persoanele implicate au ales să nu spună nimic.
În opinia sa, fostul premier Victor Ponta a greșit "extraordinar de mult la nivel politic" neducându-se la locul tragediei de la Colectiv.
"Ar fi trebuit să meargă, poate însoțit doar de un aghiotant, să depună un buchet de flori și după aceea să plece fără să facă nicio declarație presei. Ar fi fost un gest umanitar", a spus Camelia Spătaru.