Mai exact, reprezentarea abstractă a fost desenată de triburile de vânători-culegători care se adăposteau din când în când în peştera Blombos aflată la Oceanul Indian. Desenul a fost realizat cu ocru, un pigment roșiatic, bogat în fier.
„Desenul era mai clar și mai colorat atunci când a fost făcut, dar că trecerea timpului l-a estompat", a declarat arheologul Christopher Hanshilwood, de la University of Bergen.
Cum arată cel mai vechi desen din lume
Deşi, desenul este rudimentar, faptul că a fost realizat cu atât de mult timp în urmă este semnificativ şi sugerează existenţa unor abilităţi cognitive moderne la specia Homo sapiens în perioada cunoscută sub denumirea de Epoca de piatră mijlocie, mai spun cercetătorii.
Haşurile desenate cu ocru, un pigment folosit de hominizi încă de acum 285.000 de ani, sunt alcătuite dintr-un set de şase linii drepte tăiate de trei linii uşor curbate.
„Faptul că liniile sunt întrerupte brusc la marginile pietrei este un indiciu al faptului că modelul ocupa iniţial o suprafaţă mai extinsă. Modelul fusese probabil mai complex şi cu o structură mai mare decât în acest fragment", spune arheologul Christopher Henshilwood de la Universitatea din Bergen.
Cât despre ce anume vrea să însemne acest desen sau despre „ce a vrut să spună artistul", cercetătorii nu au încă un răspuns clar. Dar, Henshilwood și colegii săi au folosit pietre similare, pe care le-au marcat cu creioane și vopseluri bazate pe ocru, ca să își dea seama cum pot să imite cât mai bine originalul.
„Toate aceste descoperiri demonstrează că populaţia timpurie de Homo sapiens din această regiune a Africii folosea tehnici diferite pentru a produce inscripţii similare pe diferite suporturi", mai spune Henshilwood