Medicul a explicat că transmiterea noii tulpini din Marea Britanie în zona din Giurgiu, de unde provine tânăra infectată, „este posibilă, dar nu este neapărat comunitară, poate fi un cluster. Adica una dintre persoanele infectate, deja sunt mai multe, a venit in contact cu o persoana care probabil că venea din Marea Britanie, putea sa stie sau nu, putea fi un contact intamplator, într-un magazin sau intr-un alt loc..., dacă nu se utilizează masca corect, se poate transmite”.
„Nu inseamna nimic deocamdata.
Importante e sa monitorizezi cazurile si să vezi daca există localitati, comunitati mai mici decât o localitate unde ai un număr mai mare de cazuri intr-un interval scurt de timp, și atunci trebuie investigat daca e vorba de noua tulpina sau cea tradițională.
Pentru că dacă avem o transmitere mai intensă decât ne-am fi așteptat, atunci este posibil să fie vorba de noua tulpină, și atunci se pot lua probe si se pot secventia și se poate incerca izolarea acelui focar”, a explicat Alexandru Rafila, luni, la Realitatea PLUS.
Localitatea din județul Giurgiu în care s-a identificat primul caz de infectare cu noua tulpină din Marea Britanie este în atenția autorităților. Este posibila o carantinare a zonei, a anunțat ministrul Sănătății. În continuare se fac verificări, ancheta epidemiologică fiind extinsă. Tânăra depistată cu noul tip de coronavirus a fost identificată , deși nu a călătorit sau a intrat în contact cu persoane care să fi fost în Marea Britanie, potrivit declarațiilor sale. Alte trei persoane din familia acesteia au fost testate pozitiv la noua tulpină.
Tânăra de 27 de ani, din judetul Giurgiu, a fost internata la Institutul Matei Balș din București după ce a inceput sa se simta rau, ulterior fiind trimisă acasă, simptomatologia fiind ușoară. Starea sa clinică este foarte bună, potrivit anunțului făcut de ministrul Sănătății, săptămâna trecută. În urma analizelor amănunțite, și anume a secventierii genomului, s-a ajuns la concluzia ca este infectata cu noua tulpina de coronavirus, mult mai contagioasa. Nu se știe însă cum a contractat boala, din moment ce femeia nu a călătorit în Marea Britanie sau in alte țări. Cea mai probabilă concluzie impusă de situație este că a contractat boala din România. În urma anchetei epidemiologice și a testării membrilor familiei sale, încă trei persoane au fost testate pozitiv la noua tulpină din Marea Britanie.