Fostului ambasador al Statelor Unite ale Americii la București i-a plăcut mult țara noastră. I-a plăcut atât de mult încât a vrut să ia cât mai mult din ea.
Mark Gitenstein este diplomatul de peste ocean care chiar și după ce și-a încheiat misiunea a continuat să facă afaceri în țara noastră.
Dar cât a fost ambasador, adică vreme de aproape 4 ani - din 2009 până în 2012, s-a îngrijit ca toate afacerile cu despăgubiri pentru retrocedări prin ANRP să meargă ca unse. Fostul senator PSD Valer Marian dezvăluie în avertisment.net că afaceristi protejati de politicieni sau de șefi de servicii secrete, care ar fi cumpărat drepturi litigioase de la foștii proprietari la prețuri de nimic, ar fi obținut despăgubiri de zeci de milioane și chiar de peste 100 de milioane de euro, prejudiciind Fondul Proprietatea, care este actionar si administrator la cele mai profitabile companii cu capital de stat.
AMESTECUL FOSTULUI AMBASADOR SUA ÎN RETROCEDĂRI DUBIOASE
„În primul rând la cele mai importante companii energetice românești (Hidroelectrica, Transelectrica, Electrica, Romgaz, Transgaz). Ambasadorul Mark Gitenstein a manifestat un interes deosebit față de Fondul Proprietatea. În septembrie 2010, statul roman a pierdut controlul, administrator unic al Fondului Proprietatea devenind grupul britanic Franklin Templeton Investment Management, care face parte dintr-o organizatie globală de administrare a investițiilor, cu sediul în San Mateo, California. Conform unor surse judiciare, ambasadorul Gitenstein a facut intervenții la cele mai înalte nivele politice din țara noastră pentru atribuirea contractului de administrare a Fondului Proprietatea către Franklin Templeton Investments”, nota Valer Marian, fost senator PSD, potrivit avertisment.net.
La acel moment, ambasadorul Gitenstein prezenta compania Franklin Templeton Investments ca pe un colac de salvare apărut de nicăieri ca să ne aducă țara pe linia de plutire.
„Se pare că Franklin Templeton creează o piață mai liberă decât oricând în România.
Da, încearcă.
Dau în judecată autoritățile pentru… Ce părere aveți despre tentația guvernului român de a obține bani de la companiile administrate de Fond sau la care Fondul are participații?
Fondul Proprietatea nu va accepta asta. Sunt avocat și în SUA avem multe procese. Aici acțiunile în instanță sunt considerate uneori acte de război. Uneori e nevoie de o terță parte, de o instanță care să rezolve disputa cu guvernul, așa că trebuie să apelezi la o instanță pentru a rezolva o dispută. De pildă tranzacția Romgaz, despre care am vorbit, așa-numitul “cadou al Romgaz”. Singurul mod de a opri astfel de acțiuni dacă guvernul nu intervine, nu oprește insistențele și acordă participațiile în același mod, e intentarea unei acțiuni în instanță împotriva guvernului. Acei acționari încălcau prevederile de drept societar. Uneori trebuie să apelezi la instanță”, declara Mark Gitenstein, fost ambasador al SUA la București.
Despre instanțele pomenite de americanul Gitenstein, fostul senator Valer Marian susține că ar fi fost dirijate de oameni din serviciile secrete, dar și de către Traian Băsescu și Emil Boc, pe vremea când aceștia conduceau România.
DOVADA IMPLICĂRII AMBASADORULUI SUA - O TELEGRAMĂ
„Recent am obținut o dovadă clară privind implicarea ambasadorului Mark Gitenstein în soluționarea litigiilor judiciare privind Fondul Proprietatea, deși în timpul mandatului său a făcut paradă cu apărarea statului de drept și a independenței justiției din România. Este vorba de o telegramă transmisă de ambasada Statelor Unite de la București Secretarului de Stat și Secretarului Departamentului Trezoreriei SUA în data de 25 februarie 2010, care a fost făcută publică de organizația WikiLeaks. (…)
În această telegramă este consemnat textual: „Angajamentul personal, la cererea ambasadorului, atât a președintelui Băsescu, cât și a primului-ministru Boc a rezolvat în cele din urmă problema litigioasă”, potrivit lui Valer Marian, fost senator PSD, scrie avertisment.net.
Potrivit avertisment.net, pe lângă sprijinul politic la cel mai înalt nivel de care Gitenstein ar fi beneficiat pentru obținerea soluțiilor favorabile în instanță, fostul ambasador al SUA la București s-ar fi bazat și pe legăturile pe care anumiți magistrați implicați le aveau cu serviciile secrete.
„Aveți legislație destul de bună în România în domeniul societăților comerciale, dar aveți nevoie de o persoană care să le cunoască și să acționeze în instanță. Soluția mai simplă ar fi schimbarea consiliilor de administrație, să fie mai spre valoarea activelor și profitabilitatea companiei decât spre considerații politice sau guvernamentale”, mai spunea Mark Gitenstein.
Practic, din funcția de ambasador, Gitenstein ar fi reușit să pună mâna pe Fondul Proprietatea, devenind membru al Comitetului Reprezentanților, la câteva zile după promovarea protejatei sale Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror șef al DNA. Fostul ambasador ar fi primit o indemnizație de peste 20 de mii de lei pe lună, vreme de peste 8 ani, notează publicația.
CÂT A FOST AMBASADORUL LA CONDUCEREA FONDULUI, NIMENI NU A CONTROLAT ACTIVITATEA
„În perioada în care s-a aflat la timona Fondului Proprietatea, nici DNA sau alt organ judiciar, nici serviciile secrete sau autoritățile de control financiar n-au catadicsit să facă verificări la acest fond, în pofida informațiilor și indiciilor privind devalizările substanțiale produse. În perioada 2016-2019, Gitenstein a deținut și funcția de președinte al Fundației Biden, încă o dovadă a legăturii sale apropiate cu actualul președinte al Statelor Unite”, potrivit lui Valer Marian, fost senator PSD, scrie avertisment.net.
La nici un an după ce a obținut job-ul la Fondul Proprietatea, Mark Gitenstein și-a mai dorit o slujbă gras plătită în România. În ianuarie 2014 a devenit consilierul special al patronului Astra Asigurări, Dan Adamescu, cu un salariu lunar de 100 de mii de dolari. Din dezvăluirile lui Valer Marian aflăm și că Mark Gitenstein este implicat și într-un mare proiect imobiliar în Cluj.
De o lună, Mark Gitenstein este ambasador al SUA la Uniunea Europeană, în această funcție fiind numit de către presedintele american Joe Biden.
Mark Gittenstein a deținut funcția de ambasador al Statelor Unite în România timp de aproape 4 ani, în perioada iulie 2009-decembrie 2012, respectiv în perioada de glorie a președintelui Traian Basescu la conducerea țării. Coincidența face ca, în timpul mandatului de ambasador al lui Gittenstein, a fost semnat protocolul de colaborare dintre SRI, Parchetul General și Înalta Curte de Casație și Justiție. Protocol semnat de către fostul director SRI, George Maior, procurorul general Laura Codruța Kovesi și președintele ICCJ, Paul Florea.
În baza acestui document a fost permisă implicarea SRI în activitatea de urmărire penală, iar justiția a devenit „câmp tactic” până la soluționarea definitivă a dosarelor instrumentate „cu sprijinul logistic al SRI”.