„Am trimis solicitări pe 544 la toate primăriile. Refuză să-mi răspundă. Vineri am trimis a doua șarjă de întrebări pentru că nu poți să faci o licitație pentru gunoi amestecat. Legislația nu mai permite nicăieri. Știau că se va contesta licitația.
În urma celei de-a doua serii de solicitări, licitația a fost suspendată. Am luat legătura cu prefectul Capitalei. Am avut dreptate, totul a fost făcut intenționat. Sunt interese uriașe.
Îi mulțumesc președintelui Consiliului Județean Ilfov, care a fost singurul care a răspuns. Spune că intenționează să facă un proiect comun cu primăriile din București, dar sunt la stadiul de proiect. (...)
Ei fac aum o acțiune deliberată pentru a împinge prefectul Capitalei să declare stare de urgență: miza? banii.
Vă spun clar: pe 30 decembrie veți vedea munți de gunoaie pe străzile din București”, a spus Anca Alexandrescu, în emisiunea de luni seara.
Întrebat cum a fost posibil să se organizeze o licitație ilegală, Valentin Basarabeanu - inginer de mediu a spus: „O să intrăm în infrigement pentru depozitarea deșeurilor amestecate. Până acum, fiecare sector își avea propria afacere. Venind legislația nouă, au făcut un cartel și au spus ca fiecare să muște din bucățica lui. Sunt 3000 de tone de gunoi pe zi generate în București. Înseamnă 500 de autogunoiere zilnic. Am fost la garda de mediu astăzi. Mi-au spus că nu e adevărat ce spun pe problema gropilor ilegale. Problema e de legislație. La 30 decembrie, peste o lună jumătate, de sărbători, o să mergem printre gunoaie. Asta e realitatea. Știau că va fi contestată licitația.
Facem protest în fața Primăriei Capitalei. Facem și plângeri penale. Este vorba despre sănătate, acolo sunt de la muște până la șobolani. Până când nu se va sparge acest carter nu vom rezolva problema”.
Dorin Iacob: „Am ajuns astăzi în România să constatăm că această afacere se face în stil mafiot. Firmele astea iau banii din bugetele primăriilor și îi spală pur și simplu. Cum a fost la sectorul 1. Există cuvântul mafie, e atât de bine pus peste povestea gunoaielor. Trebuie să fie investigații amănunțite”.