„Este o problemă care, spre surprinderea mutora, este greu de explicat. În România există două registre: un registru normal, în care sunt înregistrate toate școlile din rețeaua românească de învățământ, e vorba de școli publice și de școli particulare, și un registru special, în care sunt înregistrate școlile care funcționează pe curriculum altui stat. Despre British School, este una din școlile care funcționează după curriculum altui stat. Este acreditată conform regulilor unei agenții de asigurare a calității, are un regulament de organizare internă specific, pe care Ministerul Educației nu l-a avizat și nu îl avizează, conform legii, ceea ce nu este normal, pentru că în aceeași școală învață și copii români.
El trebuie să corespundă legilor României în ceea ce privește regulile generale, dar acest lucru nu este controlat de noi, de statul român. Este doar un contract comercial în care părțile intră. E drept că în acest contract comercial intră semnând și prevederile acestui regulament de organizare internă care a fost încălcat. În momentul de față, nu este corect, nu este drept, dar asta este situația, asta este realitatea.
La modul general, le cer tuturor colegilor mei profesori să aibă o empatie către acești copii, mult mai pronunțată în această perioadă în care, după criza sanitară, suntem afectați cu toții, și copii, și profesori, în egală măsură. Deci, sunt abateri care sunt precizate în acest regulament pe care Ministerul nu îl avizează. În noul pachet legislativ pe care îl vom scoate curând în consultare publică, urmare a proiectului <<România Educată>>, vom introduce și această prevedere a obligativității unui aviz pe care statul român, prin autoritățile sale, prim Ministerul Educației, Agenția Română de Asigurare a Calității, să îl dea în cunoștință de cauză și să aibă dreptul de comunicare. Este vorba de o pârghie importantă, necesară, prin care să putem verifica respectarea dreptului la educație al copilului și în școlile care funcționează pe teritoriul României, pe curriculum altor state, pentru că e vorba de cetățeni români și vrem să ne asigurăm că valorile transmise sunt coerente cu ale statului român”, a precizat Sorin Cîmpeanu, în cadrul emisiunii ”Culisele Statului Paralel”.
Un elev în vârstă de 13 ani a fost dat afară dintr-o școală privată, din cauză că ar fi homofob și sexist, așa cum ar fi transmis conducerea școlii către familie. Ministerul Educației a răspuns Casei de Avocatură că nu poate intreveni în acest caz, pentru că școala respectivă este pe programă britanică și nu are autorizație, conform legii de la ARACIS deoarece nu se încadrează pe lege.