Tudorache a absolvit facultatea de drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași iar mai apoi a fost, până în anul 2002, judecător în Galați. După această poziție a făcut un salt uriaș în carieră și a ajuns să lucreze în Kosovo pentru Organizația Națiunilor Unite. A continuat să avanseze și a ajuns la Comisia Europeană, în cadrul Direcției Generale pentru Afaceri Interne, în unitatea care se ocupa atunci de Schengen.
Potrivit presei, cât timp Tudorache a fost șeful Cancelariei premierului, aceasta a înflorit. În iunie 2016, Guvernul a aprobat o hotărâre privid reorganizarea Cancelariei prin care aceasta primea un rol de conducere strategică. Astfel, principalul rol al acesteia devenea coordonarea ministerelor în procesul de elaborare și monitorizare a planurilor strategice internaționale.
În timpul mandatului său de ministru de interne, Dragoș Tudorache s-a focusat pe „reformarea” celebrului serviciu secret „Doi și-un sfert”. Potrivit presei, Tudorache declara atunci că va circumscrie foarte strict activitatea DIPI pe zona de siguranță și ordine publică, totul pentru a dispărea toate suprapunerile și „confuziile” între competențele DIPI și cele ale SRI.
„Obiectivele mele în această reformă sunt, pe de o parte, să clarific competențele, şi aici este foarte important în special clarificarea competenţelor dintre DIPI şi ceea ce face în acest moment Serviciul Român de Informaţii pe zona de securitate naţională. Ideea este să circumscriem foarte strict activitatea DIPI pe zona de siguranţă şi ordine publică, care reprezintă de fapt competenţa MAI, astfel încât să nu mai apară nici suprapuneri şi nici confuzii între competenţele celor două structuri de informaţii”, a declarat Tudorache.
În 2019, Dragoș Tudorache care ocupa atunci funcția de europarlamentar din partea PLUS, explica mizele unei reînființări a serviciului secret al Ministerului de Interne, „Doi și-un sfert”, în contextul în care, în urma reformei pe care a făcut-o, Tudorache a eliminat atribuțiile informative ale serviciului. Potrivit presei, el susținea că prin decizia de a desfința serviciul, a oprit mai mulți politicieni să pună mâna pe arhivele acestuia.