Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a afirmat, marţi, că există două concluzii preliminare majoritare ale grupului de lucru din cadrul MJ privind Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, care nu susţin funcţionarea SIIJ în actuala formă.
"Acum ceva vreme am constituit un grup de lucru interministerial la nivelul Ministerului Justiţiei, coordonat direct de către ministrul Justiţiei. (...) Ca şi puncte de vedere, am solicitat puncte de vedere atât de la instituţiile relevante din sistemul judiciar - toate de altfel, cât şi de la asociaţiile profesionale. Această analiză a cuprins recomandările GRECO, recomandările MCV, Comisiei de la Veneţia şi alte recomandări venite de la fiecare român care ne-a scris în această perioadă. (...) Noi terminăm această analiză, acest raport în perioada următoare, sper în maxim 2 săptămâni. Vă spun din concluziile preliminare că sunt două concluzii destul de interesante, care au majoritatea, şi niciuna nu susţine funcţionarea în această formă a acestei instituţii (Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie - n.r.). Acestea sunt concluziile preliminare", a declarat Ana Birchall la CSM.
CSM este aşteptat să valideze rezultatele concursului pentru conducerea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, la care adjunctul secţiei, Adina Florea, s-a situat pe primul loc. La şedinţele anterioare nu s-a întrunit cvorumul, informează news.ro
Şapte dintre membri Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), doi judecători şi cinci procurori, au cerut amânarea oricăror discuţii despre Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie până după publicarea rapoartelor GRECO şi Comisiei de la Veneţia, invocând faptul că se cere desfiinţarea secţiei. Aceştia au precizat anterior că în mod deliberat nu participă la şedinţele plenului.
În schimb, reprezentanţii societăţii civile au transmis că această atitudine nu li se pare normală.
Adina Florea s-a clasat pe primul loc la concursul pentru şefia Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, post rămas vacant după numirea lui Gheorghe Stan judecător la Curtea Constituţională, ea clasându-se pe primul loc după susţinerea proiectului referitor la exercitarea atribuţiilor funcţiei de conducere.