"Repartizarea dosarului 'ICA' (dosar nr.25497/2/2012 al Curții de Apel București) s-a realizat cu respectarea strictă a dispozițiilor art. 22 alin. 2 din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor și a Hotărârii nr. 187/26.06.2014 a Colegiului de conducere al Curții de Apel București", se arată într-un comunicat al CSM transmis miercuri AGERPRES.
CSM subliniază faptul că, încă din data de 30 octombrie 2013, Comisia nr. 2 — Eficientizarea activității CSM și a instituțiilor coordonate; parteneriatul cu instituțiile interne și societatea civilă din cadrul Consiliului a stabilit competența colegiilor de conducere de a hotărî asupra preluării completului de către un alt judecător, în cazul pensionării sau promovării judecătorilor, în condițiile în care se apreciază că nu este oportună desființarea acelui complet.
Totodată, la solicitările succesive formulate de Dan Voiculescu, CSM a sesizat Inspecția Judiciară cu privire la efectuarea verificărilor mai multor aspecte referitoare la desfășurarea procesului în care a fost implicat președintele fondator al PC, inclusiv cea referitoare la o eventuală repartizare nelegală a dosarului ICA.
"În urma verificărilor efectuate, prin rezoluția din 11.08.2014, Inspecția Judiciară a constatat legalitatea îndeplinirii procedurii de repartizare a dosarului, având în vedere aplicarea dispozițiilor art. 22 alin.2 din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor și Hotărârea nr. 187 din 26.06.2014 a Colegiului de conducere al Curții de Apel București. Astfel, s-a constatat că este de competența colegiului de conducere al instanței să aprobe, în mod excepțional, schimbarea membrilor completelor de judecată, în cazurile în care, din motive obiective se impune acest demers", arată CSM.
CSM susține că motivele obiective care au determinat modul de repartizare a dosarului ICA au fost reprezentate de suspendarea din exercitarea funcției de judecător al lui Stan Mustață, pensionarea judecătorului Florică Duță, precum și promovarea la Înalta Curte de Casație și Justiției a judecătoarei Anca Alexandrescu — titulari ai completului căruia i-a fost repartizat dosarul la data de 24 ianuarie 2014.
Pe parcursul perioadei în care au avut loc înlocuirile în cadrul completului de judecată, cu judecătorii din lista de permanență (29 aprilie — 10 iunie), CSM a validat examenul de promovare în funcții de judecători, la curțile de apel.
Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea s-au aflat printre judecătorii promovați la Curtea de Apel București.
Astfel, aceștia au fost judecătorii care, potrivit Hotărârii colegiului de conducere, au schimbat membrii completului (din care unul fusese suspendat, iar ceilalți nu mai funcționau la CAB).
Totodată, CSM susține că judecătoarea Camelia Bogdan a solicitat, încă din 13 mai 2014, eliberarea de către Consiliul Superior al Magistraturii a acordului pentru participarea la procedura de selecție în vederea unei eventuale detașări în cadrul unui organism al Consiliului Europei — MONEYVAL.
Prin Hotărârea nr. 508 din 14 mai 2014, Secția pentru judecători și-a exprimat acordul în vederea unei eventuale detașări a Cameliei Bogdan, judecător la acea dată în cadrul Tribunalul București.
Ulterior, la data de 28 iulie 2014, Camelia Bogdan a solicitat emiterea unui nou acord, pentru a participa la o nouă procedură de selecție, în cadrul aceluiași organism european, acord pentru care, până în prezent, Secția pentru Judecători CSM nu și-a exprimat un punct de vedere.
Comunicatul CSM vine după ce avocații lui Dan Voiculescu au contestat modul în care dosarul ICA a fost repartizat judecătorilor Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea.