În turneul său est-european, președintele francez pledează pentru o directivă europeană mai strictă privind lucrătorii detașați. Aceasta ar permite companiilor să trimită angajați într-o altă țară a UE, doar în măsura în care primesc salariul minim din acel loc. Publicația online franceză L'Opinion îl sfătuiește pe Macron să-și păstreze calmul:
”Da, există abuzuri și lacune care trebuie corectate în directivă, dar utilizarea lucrătorilor străini este o nevoie reală a economiei noastre. ... În plus, ca de atâtea și atâtea ori în Europa, nicio problemă nu se rezolvă de una singură; discuțiile se extind la alte subiecte controversate - inclusiv primirea refugiaților. Prin urmare, rezultatele cererilor franceze trebuie judecate în funcție de un pachet mai larg".
Macron amenință fundamentele UE, crede ziarul polonez Rzeczpospolita:
"Libera circulație a mărfurilor și a capitalului este singurul supraviețuitor dintre cele patru libertăți fundamentale. Dar nu poate susține singură întreaga construcție europeană, în același mod în care o masă nu poate sta pe două picioare. Francezul mediu nu-l vede bine pe instalatorul sau camionagiul polonez. Pe de altă parte, este încântat când acest instalator sau camionagiu, odată returnat în Polonia, cumpără produse franceze în supermarketurile franceze. ... Este greu să găsim un exemplu mai bun de dezintegrare a UE ca și comunitate politică", spune ziarul polonez
Diferența dintre standardele de viață este o sursă de diviziune, este de părere ziarul ceh cu profil econopmic Hospodářské noviny:
"Oamenii din țările mai bogate se simt amenințați de cei care trăiesc în țările mai sărace. Acest sentiment a jucat un rol semnificativ în votul asupra Brexit-ului și i-a hrănit pe extremiștii din altă părți ale Europei. Dar aceste discrepanțe generează și probleme care la prima vedere nu par să fie legate. Refugiații, de exemplu, vor să meargă numai în Germania sau în Scandinavia".