Peste 1.000 de persoane s-au înecat până acum, în 2019, în încercarea de a traversa Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa, a anunţat miercuri agenţia ONU pentru refugiaţi, citată de DPA, potrivit agerpres.ro.
Se presupune că aproximativ 1.028 de persoane au murit până marţi, a declarat Dominik Bartsch, reprezentant al Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţii (UNHCR) în Germania.
UNHCR a făcut un apel la statele europene să intensifice operaţiunile de salvare şi să recunoască activitatea organizaţiilor umanitare, ale căror nave salvează vieţi în Marea Mediterană.
„Acesta este al şaselea an consecutiv când mai mult de 1.000 de oameni s-au înecat în Mediterana. Această situaţie este un fiasco moral şi absolut inacceptabilă", a spus Bartsch.
Potrivit unui acord încheiat recent între Germania, Franţa, Italia şi Malta, solicitanţii de azil salvaţi pe mare şi aduşi pe uscat vor fi distribuiţi între statele membre participante ale UE în patru săptămâni.
Scopul este de a avea o reglementare care să se aplice tuturor statelor UE.
În prezent, prima ţară de intrare a unui refugiat pe teritoriul european este responsabilă cu prelucrarea cererii de azil.
„Trebuie pus în aplicare un mecanism viabil pentru ca oamenii salvaţi în Mediterana să nu rămână în bărci ca ostatici timp de săptămâni în condiţii deseori nedemne. Nu este vorba despre o garanţie de a avea dreptul să rămână. Dar aceşti oameni trebuie să aibă dreptul de a-şi prezenta cererea de azil", a adăugat oficialul UNHCR.
Totodată, UNHCR îndeamnă Grecia să adopte măsuri imediate, pentru a muta refugiaţii din taberele supraaglomerate.
În septembrie, afluxul de migranţi din Turcia spre Grecia a ajuns deja la un maxim pentru ultimii trei an. Numărul migranţilor de pe aceste insule aproape că s-a dublat, de la 14.000 la 27.000, din luna aprilie.
Insulele greceşti au fost poarta de intrare a rutei balcanice pentru peste un milion de refugiaţi şi migranţi în numai zece luni din perioada 2015-2016.
Un număr de 38.598 de persoane au ajuns în Grecia în 2019, între ianuarie şi 15 septembrie, mai mulţi decât în 2017 sau 2018, când s-au înregistrat 29.718 şi respectiv 32.494 de migranţi.
Europa se pregătește pentru un nou val de refugiați
În 2018, UNHCR a anunţat un număr de 2.277 de decese şi persoane dispărute. În timp ce, în total, 139.300 de refugiați și migranți au sosit în Europa, cel mai mic număr în cinci ani.
Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), aproape două treimi din decesele confirmate de migranţi în Mediterana se produc în timpul călătoriilor din Africa de Nord în Italia.
De la începutul anului 2014, cel puţin 15.000 de persoane au murit traversând Mediterana.