Noul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat joi, că soluția în cazul paturilor de ATI nu poate fi obținută pe termen scurt, ci mediu și lung, pentu că un medic se pregăteşte, în medie, în 11 ani.
„Aşa cum a discutat şi ministrul anterior, problema, din nou, nu este legată doar de numărul de paturi, ci de echipele de medici şi asistente medicale pregătite să trateze corespunzător pacienţii din secţiile de Terapie Intensivă. Tot astăzi, împreună cu doamna director de la Asistenţă Medicală vom reevalua care este situaţia în Bucureşti, pentru că înţeleg că acolo este cea mai mare problemă, şi vom vedea dacă putem cumva să redimensionăm şi să regândim secţiile de Terapie Intensivă”, a declarat, joi, Ioana Mihăilă, relatează Agerpres.
Potrivit bilanțului de miercuri, 1.436 de bolnavi COVID-19 erau internați în stare gravă la ATI, dintr-un număr total de persoane internate în spitalele din țară de 11.561. Potrivit ultimelor declarații ale premierului Florin Cîțu, obiectivul pentru sfârșitul săptămânii trecute era de 1.600 de paturi de ATI la nivelul întregi ițări.
„Durează 11 ani să pregătim un medic, cu anii de facultate şi cu cei cinci ani de rezidenţiat, în medie. E evident că nu avem cum să rezolvăm lucrurile nici de pe o lună pe alta şi nici chiar de pe un an pe altul. Voi încuraja universităţile – şi voi avea o întâlnire cu universităţile săptămâna viitoare, dar problemele cu pregătirea personalului vor putea fi rezolvate doar pe termen mediu şi lung”, a explicat ministrul Sănătății, chiar dacă a trecut deja un an de pandemie.
Ioana Mihăilă a fost învestită la conducerea Ministerului Sănătății miercuri seară, la o săptămână după demiterea lui Vlad Voiculescu. Mihăilă a fost desemnată la propunerea USR-PLUS.